UPI Live: Kaikkien aikojen vaalivuosi konfliktien varjossa – Miltä näyttää ulkopolitiikan vuosi 2024?

Livestream · 18.01.2024 10:00 - 11:00

Vuosi 2024 käynnistyy maailmanpoliittisesti haastavassa tilanteessa. Konfliktien määrä on historiallisen korkealla tasolla ja inflaatio nakertaa sekä valtiollista päätöksentekoa että yksilöiden toimeentuloa. Epävarmuus ja riskit kasvavat, mikä vaikuttaa niin kansainväliseen yhteistyöhön, kauppaan kuin diplomatiaan.

Vuonna 2024 myös yli puolet maailman väestöstä suuntaa äänestysuurnille. Jopa 64 valtiossa järjestetään tänä vuonna vaalit, ja joukkoon mahtuvat niin Yhdysvaltain presidentinvaalit, eurovaalit kuin tukku vaaleja globaalin etelän suurmaissa kuten Intiassa, Pakistanissa ja Indonesiassa. Mitä voimme odottaa kaikkien aikojen vaalivuodelta maailmassa, jossa demokratiakehitys on jo pidempään ollut negatiivista?

Vuoden ensimmäisessä suorassa UPI Live -lähetyksessä keskustellaan torstaina 18. tammikuuta kello 10.00 tulevan vuoden odotetuista ulkopoliittisista käänteistä. Miten konfliktien sekä taloussuhdanteiden muutokset vaikuttavat maailman vaaleihin ja mitä muuta liikehdintää voimme tulevana vuonna odottaa?

Suorassa lähetyksessä aihetta käsittelevät Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Katja Creutz, ohjelmajohtaja Juha Jokela ja virkaa toimittava johtaja Mikael Mattlin. Keskustelun moderoi instituutin asiantuntija Anni Lindgren.

Ilmoittaudu seuraamaan tilaisuutta täällä.

Speakers

Katja Cretuz

Ohjelmajohtaja

Katja Creutz on Globaali turvallisuus ja hallinta -tutkimusohjelman ohjelmajohtaja. Hän on myös liitännäistutkijatohtori Helsingin yliopiston Erik Castrén -instituutissa. Hän on kansainvälisen oikeuden ja erityisesti vastuullisuuden, ihmisoikeuksien ja globaalin hallinnon asiantuntija.

Juha Jokela

Ohjelmajohtaja

Juha Jokela on ohjelmajohtaja Ulkopoliittisen instituutin Euroopan unioni -tutkimusohjelmassa. Jokelan julkaisut ja tutkimusprojektit ovat käsitelleet EU:n sanktiopolitiikkaa, Brexitin poliittisia seuraamuksia EU:lle, Arktisen alueen poliittisia ja turvallisuuspoliittisia kehityskulkuja, ulkopolitiikan eurooppalaistumista, EU:n Aasia-suhteita ja Suomen EU-politiikkaa.

Mikael Mattlin

Virkaa toimittava johtaja

Mikael Mattlin on Ulkopoliittisen instituutin vt. johtaja. Hän johtaa myös Globaalin järjestyksen ja Kiinan tutkimuskeskusta (CORD).
Aiemmin Mattlin oli tutkimusprofessori UPIn Globaali turvallisuus ja hallinta -tutkimusohjelmassa. Hän on toiminut muun muassa valtio-opin professorina Turun yliopistossa (2021–22), Kiinan-tutkimuksen professorina Helsingin yliopistossa (2018–19) ja maailmanpolitiikan yliopistonlehtoria, sekä Turun yliopiston kollegiumtutkijana ja yliopistonlehtorina. Mattlin johtaa Suomen Akatemian rahoittamaa ForAc-tutkimushanketta.

chair

Anni Lindgren

Specialist