UPI Live: Lähi-itä suursodan kynnyksellä – Konfliktin toimijat, taustat ja tulevaisuus

Livestream · 02.05.2024 11:00 - 04:59

Sota Gazassa horjuttaa koko Lähi-idän vakautta. Alueen maiden väliset jännitteet juontavat juurensa vuosikymmenten taakse, ja taustalla vaikuttavat niin politiikka, uskonto kuin raha. Persianlahden ja Punaisenmeren alue on kauppapoliittisesti tärkeä solmukohta, jonka ongelmissa myös länsimailla on keskeisesti näppinsä pelissä.

Israelin iskut Gazaan ovat nostaneet pintaan vanhoja kiistoja ja tarjonneet oivan maaperän muun muassa aseellisten ryhmittymien ja autoritääristen hallintojen jalansijan kasvulle alueella. Nyt räjähdysherkkä tilanne uhkaa kansainvälistä järjestystä ja voisi laajentuessaan aiheuttaa jopa suursodan Lähi-idässä.

UPI Live -lähetyksessä keskustellaan torstaina 2. toukokuuta kello 11.00 Lähi-idän tilanteen taustoista, toimijoista ja tulevaisuudesta. Suorassa lähetyksessä aihetta käsittelevät Ulkopoliittisen instituutin vieraileva johtava asiantuntija Olli Ruohomäki, vanhempi tutkija Toni Alaranta ja tutkija Mohammed Hadi. Keskustelun moderoi UPIn asiantuntija Anni Lindgren.

Ilmoittaudu seuraamaan tilaisuutta täällä.

Speakers

Toni Alaranta

Vanhempi tutkija

Toni Alaranta (VTT) on vanhempi tutkija Ulkopoliittisen instituutin Euroopan unioni -tutkimusohjelmassa. Ennen aloittamistaan nykyisessä työtehtävässään keväällä 2014 Alaranta suoritti post-doc-opintojaan Ankarassa (Middle East Technical University) sekä Tallinnan yliopistossa vuosina 2012–2014. Hänen erikoisalaansa kuuluvat Turkin sisä -ja ulkopolitiikka, erityisesti suhteet EU:hun, Yhdysvaltoihin ja Venäjään, kurdikysymys kansainvälisessä politiikassa, Lähi-idän kansainväliset suhteet, Euroopan ja Lähi-idän suhteet, Kyproksen kysymys, strategiset kulttuurit, ja poliittinen islam.

Olli Ruohomäki

Vieraileva johtava asiantuntija

Olli Ruohomäki (PhD) on vieraileva johtava asiantuntija Ulkopoliittisen instituutin Globaali turvallisuus ja hallinta -tutkimusohjelmassa. Hän on myös valtion virkamies, joka työskentelee konfliktikysymysten parissa ulkoministeriön poliittisella osastolla. Hänen erikoisalaansa kuuluvat terrorismi, aseelliset ei-valtiolliset toimijat, rauhanprosessit, hauraat valtiot, kriisinhallinta, kehityspolitiikka ja ennakointi. Ruohomäki on työskennellyt YKn, World Vision-järjestön ja Suomen valtion palveluksessa Kambodzassa, Laosissa, Palestiinassa ja Afganistanissa sekä suorittanut useita erityistehtäviä konflikti- ja sotatoimialueilla Lähi-idässä, Afrikan mantereella sekä Myanmarissa.

Mohammed Hadi

Tutkija

Mohammed Hadi on tutkija Ulkopoliittisen instituutin Globaali turvallisuus ja hallinta -tutkimusohjelmassa. Hänen tutkimusalueisiinsa lukeutuvat geoekonomia, Persianlahden alue ja kansainvälisen politiikan teoria.

chair

Anni Lindgren

Specialist