Kiinan talous kasvaa USA:n ohi kymmenessä vuodessa
Aamulehti
Terhi Reskola

Kehitys: Kiinalaisia keksintöjä, elokuvia ja turisteja ei kovin pian tulvi maailmanmarkkinoille

Samaan aikaan, kun länsimaat kompastelevat, Kiinan talous kasvaa kohisten, jopa niin kovasti, että hallitus joutuu toppuuttelemaan vauhtia.

Kansainvälisen energiajärjestön tilastoissa Kiina on energiankulutuksessa jo ylittänyt Yhdysvallat. Joidenkin arvioiden mukaan myös Kiinan ostovoimaan suhteutettu bruttokansantuote kasvaa Yhdysvaltain ohi vuoteen 2020 mennessä.

Bruttokansantuotteen vertailut ovat oma lukunsa, mutta milloin Kiinasta tulee oikeasti maailman johtava talousmahti? Milloin kiinalaiset turistit valloittavat maailman matkailukohteet, ja milloin vaikkapa kiinalaisista elokuvista tulee valtavirtaa?

– Kiina ei ohita Yhdysvaltoja vielä pitkään aikaan. Jos tarkastellaan kansantuotelukuja ostovoiman mukaan suhteutettuna, silloin Kiina eri arvioitten mukaan menee ohi 10-15 vuoden päästä, riippuen Kiinan ja Yhdysvaltojen talouskasvusta, sanoo Ulkopoliittisen instituutin Kiina-asiantuntija, ohjelmajohtaja Matti Nojonen.

– Kiinalaisia turisteja on jo paljon, esimerkiksi Ranskassa suurin osa ulkomaisista turisteista tulee Kiinasta. Onhan yksi kiinalainen Oscar-elokuvakin jo tullut, ja yksi kirjallisuuden Nobel-palkinto, mutta ei sieltä vielä mitään ryntäystä ole.

Milloin maailmalla alkaa näkyä kiinalaisia keksintöjä, vai eikö innovaatioita synny, kun yhteiskunta ei ole vapaa?

– Nähdäkseni on vain ajan kysymys, milloin innovaatioita alkaa tulla. Kiinan taloushan on kyllä hyvin vapaa. Se on piinkova kilpailutalous, joten kyllä siellä on selkeä tarve innovoida.

– Innovointi on kuitenkin vaikeaa ja tuotteistaminen vielä vaikeampaa. Kyllähän se länsimaissakin nähdään. Varsinkin meitä suomalaisia syytetään jatkuvasti siitä, että meillä ei osata tuotteistaa innovaatioita.

– Tämä on yrityksille vaikea oppimisprosessi. Sitä on mahdotonta kopioida edes yhden talon sisällä, puhumattakaan siitä, että kopioisi naapurifirmalta. Siinähän on kaksi eri prosessia: itse innovaation synnyttäminen ja sitten sen tuotteistaminen.

– On hyödytöntä kopioida innovaatiota, ellei sitä ole kukaan ehtinyt tuotteistaa.

– Menestyksekäs tuotteistaminen tarkoittaa sitä, että markkinat ovat kypsät vastaanottamaan tuotteen.

Sellaista ei ole paljon Kiinasta näkynyt?

– Ottaen huomioon sen talouden suuruuden, yllättävän vähän uusia tuotteita sieltä on tullut. On kuitenkin otettava huomioon uudistuspolitiikan lyhyt historia. Kiina on harrastanut avoimuuden talouspolitiikkaa vasta viimeiset 30 vuotta. Siihen asti ihmiset olivat köyhempiä, ja talous huomattavasti jälkeenjääneempi kuin Neuvostoliitossa ikinä. Siihen kun suhteutetaan, niin kyllä Kiinalla suhteellisen hyvin on mennyt.

Miten kauan ympäristö kestää Kiinan kasvua?

– Sitä ei kukaan tiedä. Iso osa puhtaan juomaveden varannoista käytetty loppuun, aavikoituminen on äärettömän nopeata, puhumattakaan ilmansaasteista. Kymmenen saastuneimman kaupungin joukossa kuusi kiinalaista kaupunkia.

– Paikallishallinnolla on suunnaton paine pitää yllä kasvua. Kasvun kautta pidetään ihmiset töissä ja poissa kaduilta mellakoimasta. Siinä paineessa ympäristöasiat jäävät sivuun. Ympäristölainsäädäntö Kiinassa on erittäin hyvä. Sen noudattaminen vain on erittäin heikkoa.

Dollareilla syntyy kauhun tasapaino

Kiinan huimassa talousnousussa on useita seikkoja, jotka ärsyttävät Yhdysvaltoja. Se katsoo Kiinan kilpailevan epäreilusti halvalla työvoimalla ja valtion tukemilla investoinneilla.

Kiinan vienti Yhdysvaltoihin on suurta, mutta omia markkinoitaan Kiina suojelee tuonnilta monin rajoituksin.

Yhdysvallat syyttää Kiinaa sen valuutan arvon pitämisestä keinotekoisen alhaisena ja on useaan otteeseen vaatinut nostamaan sitä.

Koska Kiinan valuutta ei ole vapaasti vaihdettava, ulkomaankaupasta tulevat voitot dollareina, joita Kiina edelleen sijoittaa maailmanmarkkinoille.

Kiina on Yhdysvaltain valtion lainapapereitten suurin ostaja, ja tästä on syntynyt maitten välinen taloudellinen kauhun tasapaino. Yhdysvallat tarvitsee kiinalaisten rahaa, ja Kiinalle on tärkeää säilyttää dollarin arvo, jotta sen sijoitukset eivät menettäisi arvoaan.

Yhdysvaltoja ärsyttää myös Kiinan suoraviivainen toiminta kehitysmaissa. Kiina on hankkinut jalansijaa muun muassa Afrikassa, jonka diktaattoreihin se suhtautuu Yhdysvaltoja vapaamielisemmin.