EU harkitsee uusia pakotteita
Helsingin Sanomat
Virve Kähkönen & Suvi Turtiainen

Institute researcher Anaïs Marin comments on the executions in Belarus.Link to the article in the Helsingin Sanomat digital edition page B 1


Bryssel/Helsinki. Dzmitri Kanavalaun ja Uladzislav Kavaljovin teloittaminen on kiristänyt Euroopan unionin ja Valko-Venäjän välejä entisestään.Ulkopoliittisen instituutin tutkijan Anaïs Marinin mukaan teloitukset olivat merkki kansainväliselle yhteisölle, ettei autoritäärisen Aljaksandr Lukašenkan hallitsema Valko-Venäjä aio kuunnella kenenkään neuvoja.


“Lukašenka on valmis avoimeen diplomaattiseen konfliktiin. Tässä taistelussa kaikki ovat hänelle välineitä, myös nämä kaksi miesparkaa”, Valko-Venäjään erikoistunut Marin sanoo.Valko-Venäjän ihmisoikeustilanne on heikentynyt selvästi joulukuun 2010 presidentinvaalien jälkeen. Viime viikkoina ulkomaanmatkoja on evätty useilta oppositiojohtajilta, ihmisoikeusaktivisteilta ja toimittajilta.


Pari viikkoa sitten EU-maat vetivät suurlähettiläänsä Minskistä. Suomen Minskin-yhteystoimiston ainoa virkamies jäi maahan, koska lähtöpäätös koski vain suurlähettiläitä.


Lisäksi EU on langettanut hallintoa lähellä oleville viranomaisille ja oligarkeille matkustuskieltoja ja jäädyttänyt heidän varojaan. Ulkoministereiden on perjantaina tarkoitus päättää pakotteiden kiristämisestä.


Suurin osa jäsenmaista haluaisi lisätä uusia yhtiöitä ja liikemiehiä pannassa olevien listalle. Slovenia ja ilmeisesti myös Latvia ovat kuitenkin pistäneet kapuloita rattaisiin yrittäessään suojella omia bisneksiään Minskissä.


Suomalaisyrityksiä Valko-Venäjällä on parikymmentä, muun muassa Olvi ja Kesko. Ulkoministeriön mukaan Suomi on jäädyttänyt kaupanedistämistä alkuvuodesta lähtien.