Experter ense – läget allvarligt
Hufvudstadsbladet
Patricia Winckelmann-Zilliacus

Programme Director at the Institute Mika Aaltola commented on the situation in Ukraine in an interview with Hufvudstadsbladet on April 14th. According to Aaltola, the worst thing that can happen is a new division of Europe after the Cold War.
1. Hur farlig är situationen i Ukraina nu?
Situationen är mycket farlig, anser de forskare HBL har talat med. Men åsikterna varierar när det gäller hur stor Rysslands roll har varit i veckoslutets händelser. Forskare Mika Aaltola på utrikespolitiska institutet anser att Rysslands roll är stor och planerad.
– Det som hänt i östra Ukraina följer exakt det manuskript Putin har gjort upp. De spontana reaktionerna som föddes ur händelser på Krim har nu stimulerats till våldsamheter genom att Ryssland erbjudit vapen, utbildning och hjälp med att leda oroligheterna, säger Aaltola.
Enligt professor Markku Kivinen vid Alexanderinstitutet är det minsta man kan säga att Ryssland har inspirerat de ryskvänliga till våldsamheter. Pertti Salolainen (Saml), vice ordförande för riksdagens utrikespolitiska utskott anser också att Ryssland helt klart har hjälp till på ett eller annat sätt.
– Dagarna inför förhandlingarna i Genève på torsdag kommer att vara mycket spända. Det kommer att förekomma provokationer. Hur Ukraina svarar på provokationerna är mycket avgörande för hur situationen utvecklar sig, anser Kivinen.
Forskaren Hanna Smith på Alexanderinstitutet säger att det som nu har hänt får personer, som tidigare ifrågasatt det att Ryssland kan vara redo för en militär invasion av östra Ukraina, att förstå att det kan ske.
2. Vad borde västmakterna göra?
Mika Aaltola anser att västmakterna borde gå från ord till handling för att påverka Ryssland. Kännbara påtryckningsåtgärder borde införas.
– Ryssland märker att västmakterna inte politiskt kan komma överens om några effektiva påtryckningsåtgärder. Före torsdag gör västmakterna alltså ingenting. Putin har god tid på sig att ogiltigförklara mötet i Genève. Putin håller på att via sina egna åtgärder åstadkomma det resultat han vill få till stånd, det vill säga att indirekt eller direkt få kontroll över områdena i östra Ukraina, säger Aaltola.
Hanna Smith anser att västmakterna i det här skedet är tvungna att komma med ett motförslag till hur konflikten bör lösas.
– I och för sig borde det vara Ukraina som lägger fram sitt förslag. Men det accepterar inte Ryssland. Ryssland står starkt bakom sin modell. Det innebär att västmakterna borde driva på ett motförslag, säger Smith.
Hon ser positivt på det att Nato för några veckor sedan publicerade bilder av hur den ryska militären har byggt upp sina positioner på andra sidan Ukrainas östra gräns.
– Det är mycket sällsynt att Nato publicerar den här typen av bilder. Försvarsorganisationen visar på det här sättet att det är viktigt att det förmedlas riktig information om vad som är på gång, säger Smith.
Kivinen och Salolainen anser att det är mycket viktigt att mötet i Genève blir av. De hoppas att mötet kunde komma överens om en linje där läget i Ukraina kunde normaliseras.
3. Vad är det värsta som kan hända nu?
Alla är av samma åsikt att det värsta som kan hända är att våldet eskalerar och att Ryssland militärt går in i Ukraina.
– Det värsta är om Europa delas upp på nytt efter kalla kriget, säger Aaltola.