Asiantuntijat: EU nostettava esiin kotimaan politiikassa

Tutkija povaa keskustalle suuria muutoksi

Kotimaan politiikan ja europolitiikan välistä linkkiä on vahvistettava.

Näin vaati maanantaina Ulkopoliittisen instituutin tutkija Aaretti Siitonen tilaisuudessa, jossa pohdittiin mitä eurovaalitulos merkitsee.

Siitonen piti vaalitulosta ennen kaikkea valtavirtapuolueiden tappiona, koska keskeiset suuret puolueet taipuvat pienten edessä. Hänen mielestään kyse on luottamuksen kriisistä.
Siitonen arvioi, että kiinnostuksen lisääminen EU:ta kohtaan vaatii muutoksia puoluerakenteisiin ja puolueiden retoriikkaan.

“Poispäin kansallisista kysymyksistä enemmän yleiseurooppalaisiin asioihin”, hän linjasi.
Siitonen arvioi, että jo kohtalaisen pienistä toimintakulttuuriin muutoksista olisi etua.

“Jos istuvat mepit ja eduskunta olisivat tiiviissä yhteydessä, europarlamentissa valmisteltavana olevat lait olisivat esillä suomalaisessa politiikassa jo käsittelyvaiheessa”, Siitonen linjasi.

Myös tilaisuudessa esiintynyt Helsingin Yliopiston yleisen valtio-opin laitoksen professori Jan Sundberg  piti vaalitulosta keskustan kannalta vakavana tuloksena.

“Puolue peruuttaa vaalista toiseen ja luulen, että tämä jää kytemään puolueessa. Jotain täytyy tapahtua, jotta alamäki saadaan vaihdettua johonkin muuhun”, Sundberg sanoi.

Sama pätee hänen mukaansa vasemmistoliittoon.

“Jos sosiaalidemokraatit ja vasemmistoliitto olisivat olleet vaaliliitossa, liitolle olisi tullut yksi paikka”, hän muistutti ja epäili, että traditio saattaa estää tällaisen taktisesti hyödyllisen liiton syntymisen.
Sundberg muistutti, että matala äänestysinto oli tällä kertaa yhden puolueen pelastus.

“Jos äänestysvilkkaus olisi ollut 50 prosenttia, Ruotsalainen kansanpuolueella ei olisi ollut mahdollista saada mandaattia.”

Perussuomalaisten menestys on hänen mukaansa Timo Soinin harteilla.

“Se on yhden miehen show. Seuraavaksi eniten ääniä sai Sampo Terho. Kuka on Sampo Terho, en minä ainakaan tiedä”, Sundberg sanoi.