Yhdysvallat tienhaarassa: Lokakuun yllätysmyrsky ja vaalit
Turun Sanomat

Institute Programme Director Mika Aaltola wrote in his Turun Sanomat blog on 31 October, that the superstorm Sandy could help Obama by focusing attention on his leadership instead of themes like the attack in Libya.  

 

 

Sandy on sotkemassa vaalikampanjoiden tarkasti lasketut viime metrit. Mitt Romney oli juuri ohittamassa Barack Obamaa kaksi viikkoa jatkuneella loppukirillään. Hän on nousut tasoihin vaa’ankieliosavaltioissa ja kirinyt Obaman etumatkaa kiinni muutamassa Obaman varmana pitämissä osavaltioissa.

Tässä tilanteessa myrsky saattaa koitua Obaman onneksi. Huomio kiinnittyy Obaman johtamistaitoihin pois Romneyn toimivista hyökkäysteemoista, kuten Libyan iskusta. Nyt kyse on Obaman kyvystä näyttää johtajalta kriisitilanteessa. Ensiaskeleet ovat sujuneet hyvin. Obama on saanut kehuja sekä demokraatti- että republikaanikuvernööreiltä. Hän on keskeyttänyt kampanjansa. Tämä on oikea valinta, mutta samalla Obama on pois vaalikentältä.

Usein luonnonkatastrofit ovat vahvistaneet kuvaa istuvan presidentin epäonnistumisesta. Bill Clinton käytti 1992 vaalien yhteydessä Floridaan iskenyttä hurrikaani Andrew’ta tehokkaasti hyväkseen. Isä Bush oli hidas reagoimaan. Tämä vahvisti syntynyttä käsitystä, ettei istuva presidentti ollut yhtä kiinnostunut kotimaan asioista kuin kansainvälisestä politiikasta. Jos hurrikaani Katriina olisi iskenyt vuoden 2004 presidentinvaalien yhteydessä, poika Bush olisi hävinnyt vaalit John Kerreylle. New Orleansin tuhonnut myrsky muistetaan yhtenä esimerkkinä Bushin johtamistaidottomuudesta.

Kansalliset onnettomuudet yhdistävät kansaa. Presidentin epäpätevyys johtaa kuitenkin nopeasti kohuun. Ihmiset joutuvat väliaikaisesti kodittomiksi. Palvelut eivät toimi päiväkausiin. Samoin sähkökatkos estää normaalin elämän. Muutaman päivän jatkuessaan tilanne kääntyy vihanpurkauksiin ja syyllisten etsimiseen. Tämä vaihe on Obaman kannalta kriittisin. Sähköjen palauttaminen ja joukkoliikenteen käynnistäminen on ensisijaista. Jos Obama uudelleen käynnistää vaalikiertueensa tässä vaiheessa, häntä tullaan syyttämään ihmisten hädän unohtamisesta. Obama on tavallaan Sandy-myrskyn panttivanki.

Obama totesi vuoden 2009 taloussyöksyn yhteydessä, että kriisit tulee nähdä mahdollisuuksina. Nyt hänellä on mahdollisuus kokeilla lähestymistapaansa uudestaan. Sandystä tulee Obaman vaalinkampanjan loppunäyttämö. Sandy on lokakuun yllätys. Obamalle se tuli hyvää aikaan.

Ilmastonmuutos on teema, joka on loistanut poissaolollaan. Kumpikaan ehdokas ei ole siitä puhunut. Poikkeukselliset sääilmiöt mahdollistaisivat siitä puhumisen. Obama saattaa viitata käynnissä olevaan globaalin muutokseen, mutta hän tuskin tulee siitä tekemään keskeistä teemaa. Mutta mediassa asia on jo noussut esille. Tämä toimii republikaaneja vastaan. He ovat tehneet kaikkensa muuttaakseen ilmastokeskustelun liberaalien tiedemiesten salaliitoksi amerikkalaista elämäntapaa vastaan. Aihe on vaiettu, mutta kuitenkin ihmisten mielillä.

Lokakuun yllätykset muuttavat presidenttitaistelun perusdynamiikan. Hurrikaani Andrew oli yksi tällainen yllätys. Vuoden 1992 vaaleihin vaikutti myös toinen lokakuun yllätys. Aseiden vienti Iraniin nousi uudestaan otsikoihin juuri vaalien alla. Uutiset Bushin vuosia aikaisemmasta rattijuoppoudesta tulivat julkisuuteen muutama päivä ennen vuoden 2000 vaaleja. Lokakuun yllätys oli myös Osama bin Ladenin videoitu puhe vuoden 2004 vaalien alla.

Aikaisemmatkin lokakuun yllätykset ovat nekin liittyneet ihmisen toimintaan. Presidentti Lyndon B. Johnsonin yllättävä päätös lopettaa väliaikaisesti pommitukset Vietnamissa eivät muuttaneet vuoden 1968 presidentinvaalien tulosta. Ulkoministeri Henry Kissingerin yllättävä toteamus, että rauha Vietnamissa oli hyvin lähellä, tuki Richard Nixonin uudelleenvalintaa vuonna 1972. Jimmy Carterin aikana panttivankien pelastusoperaatio vuoden 1980 presidentinvaalien alla osoittautui katastrofiksi.

Sandy-myrsky näyttää, kuinka luonnontuhot reagoivat rajusti politiikan kanssa. Tämän vuoden vaalikampanja on nähnyt kaksi lokakuun yllätystä. Lähettilään surma Libyassa ja presidentti Obaman katastrofaalinen suoritus ensimmäisessä vaaliväittelyssä nostivat Romneyn mahdollisuuksia. Sandy saattaa muuttaa kuitenkin kaiken. Äänestäjien ja median tarkkailevat katseet ovat nyt kohdistuneet Obamaan.