Israel-lobbaajat kilpailevat Washingtonin huomiosta
Helsingin Sanomat
Jukka Huusko

Liberaalijuutalaisten JStreet haastoi konservatiivisena pidetyn Aipacin.

Vanhassa vitsissä israelilaisilta kysyttiin, pitäisikö Lähi-idän juutalaisvaltiosta tehdä Yhdysvaltain 51. osavaltio.

“Ei tietenkään”, israelilaiset vastasivat. “Silloinhan saisimme vain kaksi senaattoria”.

Vitsi ampuu tietysti yli, mutta siihen sisältyy myös totuuden siemen: Israelin ja Yhdysvaltojen välillä vallitsee tiivis poliittinen, taloudellinen ja kulttuurinen erityissuhde. Suhde on niin symbioottinen, että toisinaan Yhdysvaltain Israel-politiikan sanotaan olevan enemmän sisä- kuin ulkopolitiikkaa.

Symbioosin puuhamiehinä Washingtonissa häärii lobbarijärjestöjä, jotka yrittävät vaikuttaa Valkoisen talon Lähi-idän-politiikkaan. Järjestöistä vanhin ja vaikutusvaltaisin on Aipac (American Israel Public Affairs Committee).

Vuonna 1954 perustettu Aipac mainostaa kotisivuillaan olevansa “tärkein Yhdysvaltain ja Israelin suhteisiin vaikuttava järjestö”. Se ei ole liioittelua, sillä järjestöllä on yli 100000 jäsentä, ja se järjestää vuosittain satoja lobbaustapaamisia poliitikkojen kanssa.

Tavoitteekseen Aipac ilmoittaa Israelin turvallisuuden parantamisen. Se tehdään varmistamalla Yhdysvaltain tuki Israelille kaikissa tilanteissa.

“Aipacilla on suuri vaikutus siihen, mitä Israelista saa sanoa, ja miten Israelin strategis-sotilaallinen asema Yhdysvalloissa mielletään”, arvioi Ulkopoliittisen instituutin tutkija Mika Aaltola. “Poliitikot kuuntelevat Aipacia tarkoin ja pitävät järjestöltä saamaansa tukea tärkeänä. Heidän on myös hyvä käydä puhumassa Aipacin tilaisuuksissa.”

Aipacin vuosittain järjestämään gaalailtaan saapuukin yli puolet kongressin jäsenistä. Mukana on niin demokraatteja kuin republikaaneja.

Aipacin nousu lobbareiden etulinjaan ajoittuu 1980-luvulle, kun Israelin sydämenasiakseen ottaneet oikeistokristityt nousivat valtavirtaan reaganilaisen vallankumouksen myötä, Aaltola kertoo.

Mutta nyt Aipacin monopoliasema on uhattuna. Itärannikon liberaalijuutalaisten perustama JStreet pyrkii haastamaan konservatiiviset Israelin ystävät.

“Vuosikymmenien ajan vain oikeistolaiset Israelin puolustajat saivat äänensä kuuluville”, sanoo JStreetin tiedottaja Amy Spitalnick puhelimitse Washingtonista.

“Israelin puolustaminen tarkoitti ehdotonta tukea huolimatta siitä, mitä Israelin hallitus sanoo tai tekee. Tämä ei vastaa juutalaisyhteisön todellista mielipiteiden kirjoa”.

Kaksi vuotta sitten perustetun J Streetin tärkein tavoite on painostaa Yhdysvaltain hallintoa kahden valtion ratkaisun määrätietoiseen ajamiseen Lähi-idässä.

“Jos emme pian ratkaise konfliktia, menetämme mahdollisuuden kahden valtion ratkaisuun. Silloin Israelin tulevaisuus juutalaisena demokratiana on uhattuna”, Spitalnick sanoo.

Samalla J Street haluaa muuttaa perinteisen käsityksen siitä, mitä tarkoittaa olla “Israelin ystävä”.

“Me uskomme, että todellinen ystävä sanoo suoraan, jos toinen toimii väärin”.

JStreet on tukenut voimakkaasti presidentti Barack Obaman hallinnon Lähi-idän-politiikkaa. Spitalnick kertoo olevansa tyytyväinen siihen, että Obaman hallinto on saanut painostettua Israelin ja palestiinalaiset suoriin rauhanneuvotteluihin, jotka alkavat syyskuun alussa.

Mutta tosiasia on, että Obaman aikana Israelin ja Yhdysvaltojen suhteet ovat jäähtyneet harvinaisen viileiksi. Samaan aikaan JStreetin suora puhe on nostattanut karvat pystyyn Israelin oikeistolaisessa nykyhallituksessa. Siinä missä Israelin johtajat ovat olleet juhlittuja vieraita Aipacin tilaisuuksissa, JStreetin tilaisuuksissa heitä ei ole näkynyt.

On myös odotettavissa, että Obaman Israel-politiikka kostautuu osaltaan marraskuun kongressivaaleissa konservatiivien kannatuksen kasvuna.

Aipaciin verrattuna J Street on vielä pikkutekijä. Tutkija Mika Aaltola arvioi kuitenkin, että uusi järjestö on jo monipuolistanut kuvaa Yhdysvaltain Israel-lobbareista.

“JStreet on nostanut keskustelun tasoa. Ei ole pidemmän päälle Israelin eikä Israel-lobbareidenkaan etu, jos heistä syntyy ulkopuolisille yksisilmäinen kuva.”

Vaikka Israel-lobbareilla on vaikutusvaltaa, Israel tai “Israelin ystävät” eivät ole kietoneet Valkoista taloa pikkusormensa ympärille, Aaltola muistuttaa.

“Israelin rooli Yhdysvalloissa on välineellinen. Monet amerikkalaiset käyttävät Israel-kysymystä hyväkseen luodessaan vaikutusvaltaansa sisäpolitiikassa.”