Kulissien takaa parrasvaloihin
Satakunnan Kansa
Ilkka Timonen

Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola arvioi Satakunnan Kansan haastattelussa 19.12. Yhdysvaltojen ulkoministeriksi todennäköisesti nousevaa senaattori John Kerryä.

 

Ulkomaat: Todennäköinen uusi ulkoministeri John Kerry on hionut kannuksensa kovissa paikoissa.

Yhdysvaltain uudeksi ulkoministeriksi nousee todennäköisesti senaattori John Kerry, 69, joka on viime vuosina neuvotellut kulissien takana maansa irti monesta ulkopoliittisesta kiipelistä.

Presidentti Barack Obaman odotetaan ilmoittavan valinnastaan tällä viikolla – ellei Connecticutin joukkomurhan luomat poliittiset aallot sitten siirrä asiaa myöhemmäksi.

Kerry nousi ykkösehdokkaaksi Hillary Clintonin seuraajaksi sen jälkeen, kun Obaman suosikkina pidetty YK-lähettiläs Susan Rice veti ehdokkuutensa pois. Rice oli suututtanut republikaanit sillä, miten hän oli kommentoinut syyskuussa Libyan Bengasissa neljän amerikkalaisen kuolemaan johtaneita tapahtumia.

Hallituksen suosituin ministeri Clinton vetäytyy paikalta tammikuussa. Monet uskovat, että hän alkaa valmistautua vuoden 2016 presidentinvaaleihin.

Massachusettsin senaattori Kerry tunnetaan maailmalla demokraattien presidenttiehdokkaana vuodelta 2004.

– Kerry loi presidenttiehdokkaana hyvät yhteydet joka suuntaan, hän on ollut monessa mukana. Susan Riceen verrattuna hän on hyvin maltillinen valinta, ei herätä hirveästi intohimoja, arvioi ohjelmajohtaja Mika Aaltola Ulkopoliittisesta instituutista.

Vaalitappio oli katkera Kerrylle, jonka sotilasansiot Vietnamissa republikaanien mustamaalauskampanja kyseenalaisti.

Nykyisin Kerryn ja republikaanien välit ovat jo hyvät: republikaanisenaattori John McCain – myös Vietnamin veteraani – nimitti Kerryä jo etukäteen ”herra ulkoministeriksi”.

Aaltolan mukaan Kerry on erityisesti Aasian ja Lähi-idän asiantuntija.

– Tämä sopii hyvin käynnissä olevaan Yhdysvaltojen geostrategian muutokseen.

Kerry on ollut senaatin ulkoasianvaliokunnan jäsen liki 30 vuotta. Nykyisin hän on sen puheenjohtaja.

Obaman kaudella Kerry on ollut kaitsemassa senaatin hyväksyntään vuoden 2010 ydinasesopimusta Venäjän kanssa sekä lentänyt useasti Pakistaniin ja Afganistaniin paikkaamaan Washingtonin suhteita.

Kovimman työn Kerry kenties joutui tekemään vuonna 2011, kun Yhdysvallat ennakkoon ilmoittamatta iski Pakistaniin ja surmasi siellä piileskelleen Osama bin Ladenin.

Pakistan oli New York Timesin mukaan vaatinut sinne iskun jälkeen lentäneeltä Kerryltä ”verivalaa”, ettei Yhdysvallat yritä riistää pois sen ydinasetta. Kerry keplotteli asian niin, että Pakistan rauhoittui.

Kerry on kiirehtinyt neuvottelemaan ensimmäisenä myös esimerkiksi Syyrian ja Iranin kanssa.

Kerry loi presidenttiehdokkaana hyvät yhteydet joka suuntaan, hän on ollut monessa mukana.

Mika Aaltola

Ohjelmajohtaja

Ulkopoliittisesta instituutista

Tausta

Kerryn haasteita

Syyria: Miten saada sisällissota loppumaan ja estetään hallitusta turvautumasta kemiallisiin aseisiin?

Afganistan: Miten Yhdysvallat voi vetäytyi Afganistanista ilman että siellä syntyy uusi sisällissota?

Kiina: Miten toimia nousevan suurvallan kanssa niin ettei synny kauppasotaa tai aluekiistat Kiinan ja sen naapureiden kesken kärjisty?

Ilmasto: Kerry on siitä harvinainen poliitikko maassaan, että hän ottaa ilmastonmuutoksen todesta. Miten saada Yhdysvallat sitoutumaan uuteen ilmastosopimukseen?