Miksi juuri viisi uhria on raja Afganistanissa?
Aamulehti
Pekka Kymäläinen

Ulkopoliittisen instituutin tutkija Charly Salonius-Pasternak selvitti kansanedustajien kantaa Afganistan-operaatioon (AL 9.11.), jos viisi rauhanturvaajaa joutuisi kuolettavien iskujen kohteeksi. Kansanedustajat olivat sitä mieltä, että Afganistanista olisi joko vetäydyttävä tai tehtävän luonnetta olisi olennaisesti muutettava.

Charly Salonius-Pasternak, miksi juuri viisi uhria, miksei kymmenen?

– Kysymys perustuu vain skenaarioon, jos sattuisi juuri näin. Tapahtuma oli siis ihan itse ”keksitty”. Toisaalta Saksassa tehtiin aikoinaan kysely melkein samankaltaisen tilanteen pohjalta, jolla oli hiukan vaikutusta kysymyksen muotoiluun. Keskustelimme pitkään kysymyksenasettelusta. Emme halunneet laittaa kyselyyn mitään tiettyä ”uhrirajaa”.

Pidättekö kyselyn tulosta luotettavana, kun vastaajia oli vain 50 kahdestasadasta?

– Ainakin sen perusteella mitä tiedän tilastotieteistä, kyselyn tulokset antava hyvän suuntaa antavan kuvan kansanedustuslaitoksen mielipiteestä. Kirjoitin tarkoituksella UPI:n raporttiin, että näin ja näin monta prosenttia vastaajista oli sitä mieltä.

Oliko Ruotsi ja sen Afganistan-operaatio jotenkin kansanedustajille lähetettyjen kysymysten esikuvana. Ruotsihan on menettänyt Afganistanissa kuusi sotilasta?

– Ruotsi ei ollut mitenkään esimerkkinä.

Puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Juha Korkeaoja (kesk), pidättekö tutkimusta luotettavana?

– Kyllä se kertoo aika hyvin tilanteen eduskunnassa. Tosin vetäytymispäätöstä ei varmaankaan tehtäisi tuollaisessa tilanteessa heti.