Salolainen pitää keskusteluvuotoa harmillisena
Satakunnan Kansa
Hannamari Ahonen

Wikileaks: Informoitiinko ulkoasianvaliokuntaa yhtä hyvin kuin amerikkalaisia diplomaatteja?


Eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Pertti Salolainen (kok.) pitää erittäin harmillisena, että presidentti Tarja Halosen ja Venäjän presidentin Vladimir Putinin kahdenväliset keskustelut joulukuussa 2004 ovat vuotaneet julkisuuteen.


Salolaisen mukaan luottamuksellisten keskusteluiden vuotaminen syö neuvotteluosapuolien luottamusta. Dokumentin sisällössä Salolainen ei tosin näe mitään dramatiikkaa.


Ilta-Sanomat uutisoi keskiviikkona, että vuotosivusto Wikileaksin kanssa yhteistyötä tekevässä venäläislehti Russkij reporterissa on esitetty dokumentti, jossa paljastettiin yksityiskohtia Halosen ja Putinin keskusteluista Pietarissa.


Joulukuun lopulle 2014 asti salassa pidettäväksi merkityn dokumentin oli laatinut Yhdysvaltain Helsingin-suurlähetystön kakkosmies Robert Weisberg. Weisberg mainitsi yhdysvaltalaisten diplomaattien keskeiseksi lähteeksi eduskunnan tuolloisen puhemiehen Paavo Lipposen.


Sisältö ei dramaattinen


Salolainen kiinnitti huomiota siihen, miten yksityiskohtaista raportointi on ollut alkaen aina Putinin käyttäytymisen kuvaamisesta. Mainitaan muun muassa, että ”Putin vaikutti turhautuneelta, stressaantuneelta ja huolestuneelta.”


– Minua kiinnostaa, saiko eduskunnan ulkoasianvaliokunta silloin yhtä hyvät tiedot kuin amerikkalaisille diplomaateille on annettu.


Eduskunta käsittelee parhaillaan perustuslain muutosta. Salolainen muistuttaa, että ulkoasianvaliokunta on lausunnossaan perustuslakivaliokunnalle esittänyt, että valiokunnan täytyy saada parempaa tietoa tasavallan presidentin ulkopoliittisista toimista.


Salolaisen mielestä siinä ei ole mitään kummallista, että amerikkalaiset ovat maininneet keskeiseksi lähteeksi Lipposen.


– Hän oli eduskunnan puhemiehenä asemansa puolesta tasavallan kakkosmies, ja hänellä oli valtuudet keskustella asioista.


Tarkoituksellinen vuoto?


Ulkopoliittisen instituutin tutkija Charly Salonius-Pasternak ei näe Wikileaks-vuotoa vahingollisena sen enempää Suomen Venäjän- kuin Yhdysvaltain-suhteillekaan.


Hän muistuttaa, että vuotaminen on voinut olla tarkoituksenmukaistakin. Venäläiset ovat ehkä halunneet viestin yhdysvaltalaisille. Jos sitä ei ole haluttu sanoa suoraan, on viesti sanottu Suomen kautta. Suomen kannaltakin vuotaminen on tutkijan mukaan voinut olla tarkoituksenmukaista.


– Suomea pidetään Neuvosto-Venäjän asiantuntijana. On haluttu osoittaa, että käymme tärkeää keskustelua Venäjän kanssa. On myös haluttu osoittaa, että keskustelua käydään käytännönläheisistä asioista, kuten Saimaan-kanavasta. Tilanne on siis erilainen kuin aikaisempina vuosikymmeninä neuvotellessa.



Fakta


Wikileaks-vuoto


Dokumentissa kuvataan presidentti Tarja Halosen ja presidentti Vladimir Putinin neuvotteluita joulukuussa 2004.


Lähteinä eduskunnan puhemies Paavo Lipponen, Halosen kansliapäällikkö Jarmo Viinanen ja Ulkoministeriön Venäjä-yksikön johtaja Olli Perheentupa.


Julkaistiin venäläisessä lehdessä, joka tekee yhteistyötä Wikileaksin kanssa.