Selkeä vaalitulos helpotus Euroopalle
Kauppalehti
Kaija Lähteenmaa

Ulkopoliittisen instituutin johtaja Teija Tiilikainen kommentoi Kauppalehdessä 19.6. Kreikan vaalitulosta


 


Teija Tiilikainen: On tärkeää, että voitto Kreikassa tuli sopimuksia kunnioittaville.


Kreikan selkeä vaalitulos on Ulkopoliittisen instituutin johtajan Teija Tiilikaisen mukaan helpotus koko Euroopalle.


Hän uskoo, että vaalivoittaja Uusi Demokratia muodostaa hallituksen euromyönteisen vasemmistopuolue Pasokin kanssa ja demokraattisesti valittu hallitus voi löytää myös näkymää tulevaisuuteen.

”Yhteistyö Pasokin kanssa on tässä keskeinen juttu ja se, miten Pasok oman linjansa ja roolinsa määrittelee. Luulisi sen näin tiukassa tilanteessa lähtevän rakentavalle politiikkalinjalle”, Tiilikainen arvioi.

Tiilikainen pitää tärkeänä, että vaalivoitto tuli puolueille, jotka haluavat pitää kiinni kansainvälisistä sitoumuksista.


Hän muistuttaa, että riski olla piittaamatta sopimuksista voisi levitä myös muihin sopijaosapuoliin poliittisten vallanvaihdosten myötä.

”Se on aina hankala ja huono asia, jos lähdetään sanoutumaan tehdyistä sitoumuksista irti.”

Runsas neljännes kreikkalaisista äänesti Syriza-puoluetta, joka olisi vetänyt säästösopimuksen pytystä alas. Mitään järisyttävää kädenojennusta ei tälle joukolle ole luvassa.


”Muiden maiden avuille on määritetty ehdot ja luvat on hankittu kotiparlamenteista. Neuvotteluvara ei ole kovin suuri”, Tiilikainen muistuttaa.

Hän huomauttaa, että Kreikka ei ole ainoa avun tarvitsija, ja maat seuraavat toistensa kohtelua.

”Mitä voi olla odotettavissa yhdessä tapauksessa, voi olla sovellettavissa toiseen.”


Joitakin joustoja lainjärjestelyihin silti saattaa olla luvassa. Markkinoilla odotetaan pidennystä laina-aikoihin ja mahdollisia korontarkistuksia alaspäin.

EU:n huippukokouksesta tuskin on luvassa mitään Kreikan akuutin tilanteen hoitamiseksi. Ranskan hellimän kasvupaketin sihti lienee pidemmällä.


”Kreikan osalta mennään varmaan maksuerä maksuerältä”, Tiilikainen arvioi.

Myös Ranskan vaalitulos, presidentti François Hollanden sosialistipuolueen voitto, selkeyttää Tiilikaisen mukaan tilannetta.


”Presidentin tontti ja hallinto on selkeämpi. Siellä voidaan ruveta toteuttamaan presidentin linjaa.”

Tiilikainen uskoo, että Hollanden reteät puheet julkisen sektorin paisuttamisesta ja eläkeiän alentamisesta ovat ”suurimmaksi osaksi poliittista retoriikkaa”.

”Talouden liikkumavara on niin pieni Ranskassa.”

Ranskan ja Saksan akselin toimivuus on suuri kysymys Euroopalle. Holland hyökkäsi omassa vaalikampanjassaan voimakkaasti nimenomaan presidentti Nicolas Sarkozyn ja Saksan liittokansleri Angela Merkelin politiikkaa vastaan.

”Aika pian pitäisi löytyä yhteinen sävel. Talouden tilanne kun on, mitä on.”

Tiilikainen uskoo, että huippukokouksen jälkeen ollaan Saksa-Ranska -akselin suhteen viisaampia. Hän uskoo, että ainakin pankkiunionissa otetaan joitakin askelia.”On aina hankala ja huono asia, jos lähdetään sanoutumaan tehdyistä sitoumuksista irti”