Teija Tiilikainen varoittaa
Keskisuomalainen
Jukka Patrakka

Ulkopoliittisen instituutin johtajan Teija Tiilikaisen piti eilen esitelmän EU:n ulkopolitiikasta Kuopion Paasikivi-Seuran ja Pohjois-Savon UKK-Seuran tilaisuudessa, mutta Portugalin paketti vei huomion.

–Portugalin tilanne on herkullisen ajankohtainen. En muista vastaavaa urallani, Tiilikainen sanoi.


Kiistan juuret ovat perussuomalaisten voittoisassa EU-vastaisessa vaalikampanjassa. Puolue vastustaa Portugalin tukemista, Euroopan väliaikaista vakausrahastoa ja vuodesta 2013 käynnistettävää vakausmekanismia.


–Olemme torppaamassa koko vakauden hyödyn.


Tiilikaisen mielestä kyse ei ole mistä tahansa EU-päätöksestä, johon vaalikampanjassa oltaisiin hirttäydytty ja luvattu äänestäjille pitää kannasta kiinni.


–Perussuomalaisten pitää miettiä 2–3 kertaa.


Euroopan talousvakauden tukemisesta jättäytyminen kiertyisi Tiilikaisen mukaan Suomen omaan nilkkaan.


–Se heijastuu välittömästi neuvotteluissa esimerkiksi maatalouspolitiikan uudistamisesta. Muiden maiden neuvottelijat eivät enää jatkossa suhtautuisi entisellä painoarvolla suomalaisten vaatimuksiin.


Tiilikainen arvioi perussuomalaisten vaalilupausten olleen populistisia, ja nyt vastataan seurauksista.


–Tämä on monella tavalla vakavin mahdollinen kriisi, koska luoduilla vakausmekanismeilla pyritään pysyvään järjestelyyn.


Mekanismia ei mitoitettu mitään tiettyä kriisimaata varten.


–Taka-ajatuksensa on rauhoittaa markkinoita ja poliittisesti hankalaissa tilanteissa ei tarvitse laatia paketteja Kreikan ex tempore -tyyliin.


Aikomuksena on saada järjestelmä käyttöön mahdollisimman pienellä poliittisella vaivalla, jolloin väistettäisiin tilanteet, jossa valta ja näkemykset vaihtuvat.


 


EU-kannat esiin


Tiilikaisen mukaan Ei EU:lle -linjalla ei pitkälle pötkitä muodostettavassa hallituksessa.


–Niin kauan kuin EU ei hajoa, se on EU:n päätöksentekoa, lainvalmistelua sekä maatalous-, sisämarkkina- ja kilpailupolitiikkaa.


Tiilikaisen mukaan perussuomalaistenkin ministereiltä vaadittaisiin EU-kantoja.


–Mistä he kaivavat niitä tällaisiin kysymyksiin, jos kantoja ei ole heidän ohjelmissaan milloinkaan ollut? On ollut vain EU:n yleistä vastustusta ja sen hajoamisen odottamista.