Terrori-iskut tulivat Pohjolaan
Helsingin Sanomat
Anna-Liina Kauhanen ja Sole Lahtinen

Terrori-iskut tulivat Pohjolaan

Anna-Liina Kauhanen HS
Sole Lahtinen HS

Ruotsin poliisi yrittää selvittää, toimiko itsensä räjäyttänyt mies yksin.

Tukholma/Helsinki. Hämmentynyt ja kauhistunut Ruotsi pohti sunnuntaina edellisenä iltana Tukholmassa tehtyä itsemurharäjäytystä.

Ruotsin turvallisuuspoliisi Säpo tutki räjähdystä terrori-iskuna. Ruotsi ei kuitenkaan nostanut räjähdyksen vuoksi valmiustilaansa.

”Yksi tärkeimpiä kysymyksiä on nyt selvittää, toimiko hän yksin vai yhdessä joidenkin muiden kanssa”, sanoi tutkintaan kiinnitetty syyttäjä Tomas Lindstrand.

Itsemurhaiskussa kuoli vain sen tekijä, 28-vuotias Irakista Ruotsiin teini-iässä muuttanut mies. Hänellä oli ollut viime aikoina yhteyksiä Lähi-itään.

Uutistoimisto TT:lle ja Säpolle ennen iskua lähettämässään viestissä hän kertoi motiivikseen muun muassa Ruotsin osallistumisen Afganistanin sotilasoperaatioon.

Isku säikäytti myös muualla Pohjolassa, missä ei ole aiemmin nähty itsemurhaiskuja.
Ulkopoliittisen instituutin tutkijan Toby Archerin mukaan ”mikään maa ei enää ole täysin turvassa terrorismilta”. ”Monet ihmiset Suomessa ja Ruotsissa pitävät maataan puolueettomana ja sotilaitaan rauhanturvaajina. Mutta nuoret jihadistisesti ajattelevat miehet näkevät asian toisin”, Archer sanoo.

Suomen suojelupoliisin mukaan tällä hetkellä ei ole viitteitä siitä, että Suomeen kohdistuisi terroriuhkaa Ruotsin iskun takia.

Ruotsin pääministeri Fredrik Reinfeldt tuomitsi iskun, mutta muistutti, että viranomaisille on annettava aikaa sen selvittämiseen.


Supo: Suomeen ei kohdistu terroriuhkaa

Sole Lehtinen HS

Tutkija: Ruotsi tai Suomikaan eivät ole suojassa jihadisteilta.

Suomen suojelupoliisin mukaan ”tällä hetkellä” ei ole viitteitä siitä, että Suomeen kohdistuisi terroriuhkaa Ruotsin iskun takia, Supon viestintäpäällikkö Liinu Lehto-Seljavaara kertoi sunnuntaina.

”Seuraamme tietysti jatkuvasti sitä, miten tutkinta Ruotsissa etenee. Saamme tietoa kansainvälisen yhteistyön kautta ja meillä on oma seurantakin päällä.”

Suomi ei toistaiseksi nosta terrorivalmiutta Ruotsin itsemurhaiskun takia, Lehto-Seljavaara korosti.
Supon uusimman uhka-arvion mukaan Suomeen kohdistuvien terroritekojen uhka on tällä hetkellä vähäinen. ”Vaikka kokonaistilanne on Suomen osalta hyvä, on viranomaisten huomioitava, että terrorismiin liittyvää toimintaa voidaan harjoittaa myös Suomessa.”

”Jihadistiryhmät löytävät aina syyn iskuilleen”, Ulkopoliittisen instituutin terrorismiasiantuntija Toby Archer sanoo.

Ruotsissa itsemurharäjäytyksen tehnyt mies syytti viimeisessä viestissään Ruotsia läsnäolosta Afganistanissa.

Vielä ei tiedetä, oliko mies yksinäinen sekopää vai jonkin verkoston osa. Archerin mukaan hän oli ehkä molempia.

Mikään maa ei Archerin arvion mukaan ole täysin turvassa. Suomalaiset ja ruotsalaiset ajattelevat ehkä olevansa suojassa puolueettomina maina. Sotilaatkin ovat Afganistanissa rauhanturvaajina.

”Mutta äkäisille nuorille miehille maat, jotka lähettävät joukkoja Afganistaniin, ovat kaikki ristiretkeilijöitä ja valloittajia”, Archer kuvaa iskuihin ryhtyneiden tuntoja.

”Sitten he iskevät lähelle, maissa, joissa asuvat, kuten nyt Tukholmassa.”