Terroristien uusi sukupolvi
Helsingin Sanomat
Matti Mielonen

Ulkopoliittisen instituutin tutkija Teemu Sinkkonen kommentoi Helsingin Sanomien haastattelussa 24.4. uuden sukupolven terroristeja. Tutkijan mukaan syy terrori-iskuihin voi islamismin lisäksi olla huomionhaku tai nihilistinen teko ilman poliittisia motiiveja.

 

Linkki Helsingin Sanomien artikkeliin

 

Kolmannen sukupolven islamistit kutovat omat verkostonsa ja iskevät ilman al-Qaidaakin
Uuden sukupolven terroristit ovat eristyneitä ja vihaisia nuoria miehiä. Heillä ei usein ole kytköksiä perinteisiin terroristiverkostoihin. Siksi he ovat erityisen vaarallisia.

Jos jokin selittää Torontossa paljastuneen junaiskun suunnittelijoiden pontimia, se voi olla kuuluminen lännen vastaisten terroristien uuteen sukupolveen.

Torontossa maanantaina Kanadan poliisi pidätti kaksi miestä epäiltynä junaiskun suunnittelusta ja yhteyksistä islamistiseen terroristiverkosto al-Qaidaan.

Nämä uuden sukupolven terroristit ovat eristäytyneitä, vihaisia nuoria, jotka etsivät netistä pomminteko-ohjeita, kumppaneita ja vahvistusta vihalleen.

He eivät välttämättä ole suoraan kytköksissä terroristiverkostoihin kuten al-Qaidaan, vaan he kutovat omat löyhät ja jatkuvasti muuttuvat verkostonsa.

Syyksi he kertovat ehkä koston muslimien kokemista vääryyksistä maailmalla.

Juuri uuden sukupolven terroristien irrallisuus ja arvaamattomuus tekevät heistä erityisen vaarallisia, tutkija Mark Sageman varoitti jo vuonna 2008 Foreign Policy -aikakausilehdessä.

Ensimmäinen islamististen terroristien sukupolvi taisteli Sagemanin mukaan 1980-luvulla Afganistanissa neuvostojoukkoja vastaan. He olivat koulutettuja ja keskiluokkaisia ja yleensä kolmekymppisiä. Tämän joukon selviytyneitä on yhä al-Qaidan ydinjohdossa piileskelemässä Pakistanin heimoalueilla.

Toisessa sukupolvessa oli Lähi-idästä länsimaisiiin yliopistoihin lähteneitä eliitin kasvatteja. Heidän ajattelunsa jyrkkeni erossa omasta lähipiiristä ja kulttuurista, ja jyrkkeni entisestään terroristiverkosto al-Qaidan koulutuksessa Afganistanissa 1990-luvun lopulla.

Uusi sukupolvi on Sagemanin mukaan aivan erilainen. Näiden nettiajan ruohonjuuritason terroristien vihaa on lietsonut etenkin Irakin sota. Heitä on myös vaikea kytkeä suoraan al-Qaidaan, joka on sitä paitsi jo pirstoutunut muutamaksi paikallisjärjestöiksi. Esimerkkejä kolmannen sukupolven terroristeista Sageman löytää useita.

Hollantilainen Muhammed Bouyeri syntyi Amsterdamissa marokkolaiseen perheeseen. Marraskuussa 2004 Bouyeri murhasi hollantilaisen elokuvaohjaajan Theo van Goghin kadulla Amsterdamissa ja kiinnitti ruumiiseen varoituksen islamin vihollisille.

Van Gogh oli tehnyt provosoivan lyhytelokuvan musliminaisten kohtelusta. Bouyeri sai elinkautisen. Paljastui, että ryhmä, johon Bouyeri kuului, suunnitteli iskuja muun muassa Hollannin parlamenttiin.

Madridin vuoden 2004 pommi-iskun tekijät olivat nuoria Espanjan maahanmuuttajia, joista jotkut olivat tunteneet toisensa jo Marokossa. He päätyivät pyörittämään huumerinkiä Madridissa.

Johtohahmoksi noussut kolmekymppinen Jamal Ahmidan alkoi vankilassa Marokossa seurata pakkomielteisesti Irakin sotaa. Hän osui yhteen tunisialaissyntyisen Sarhane Ben Abdelmajid Fakhetin kanssa, joka valmisteli taloustieteen väitöskirjaa.

Kaksikko suunnitteli Madridin pommi-iskut. He räjäyttivät itsensä poliisin tullessa. Yhteyttä al-Qaidaan ei löytynyt.

Kanadassa Torontossa kesällä 2006 poliisi pidätti kaksi nuorten kanadalaisten ryhmää, jotka olivat lähinnä toisen sukupolven keskiluokkaisia maahanmuuttajia.

He suunnittelivat al-Qaidan innoittamia iskuja Torontossa ja Ottawassa. He olivat yhteydessä samanhenkisiin Bosniassa, Britanniassa, Tanskassa ja Yhdysvalloissa.

Lopullista selitystä sille, miksi nämä lännessä asuneet nuoret miehet haluavat kuolla tai tappaa, tutkijat eivät löydä. Bostonin iskujen tekijöiden motiiviksi moni on veikannut islamismia, mutta syy voi olla muukin, muistuttaa Ulkopoliittisen instituutin tutkija Teemu Sinkkonen.

”Se on voinut olla esimerkiksi koulusurmien kaltainen huomionhakuinen ja nihilistinen teko ilman poliittisia motiiveja.”

Uuden sukupolven terroristien tekoja ruokkivat toiveet iskun kohteeksi joutuneen yhteiskunnan sodanjulistuksesta ja massiivisesta julkisuudesta, jotka molemmat toteutuivat Bostonissa, tiivisti maanantaina Scott Atran Foreign Policyssa.

Bostonissa oli Atranin mukaan poikkeustila ”kahden identiteettiongelmista kärsivän amatööriterroristin” takia, tekoa mitenkään vähättelemättä.

Atranin mukaan uuden sukupolven terroristit ovat yleensä nuoria aikuisia, opiskelijoita ja maahanmuuttajia, jotka etsivät työtä tai elämälleen merkitystä. He hakevat toveruutta, seikkailua ja kunniaa. Heidän uskonnollinen ajattelunsa jyrkkenee teini-iässä tai kaksikymppisinä.

Sinkkonenkin näkee julkisuuden vaikuttimena, tai se kelpaa syyksi paremman puutteessa. Hän pohtii syvempää selitystä.

”Kuulostaa hyvin erikoiselta, että joku aloittaisi islamistisista vallankumousta jossakin Kanadassa”, Sinkkonen ihmettelee.

Sageman muistuttaa kyselystä, jonka mukaan ”amerikkalaiseen unelmaan” uskoo suurempi osa Yhdysvaltain muslimeista kuin kansasta keskimäärin.

Haasteen uuden sukupolven islamistiterroristien selittämiselle antaa se, että samoja piirteitä oli islaminvastaisessa norjalaisessa joukkomurhaajassa Anders Breivikissä. Breivik surmasi 77 ihmistä kesällä 2011.