Tymosjenko siktar på presidentposten
Hufvudstadsbladet
Stefanie Sirén

Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Arkady Moshes kommentoi Hufvudstadsbladetin haastattelussa 28.3. Ukrainan entisen pääministerin Julija Tymošenkon asettumista ehdolle toukokuun presidentinvaaleissa.

 
Orange revolutionens största kändis Julia Tymosjenko har officiellt meddelat att hon tänker ställa upp i presidentvalet i maj. Men det är osannolikt att hon kammar hem posten.
Den ukrainska före detta premiärministern Julia Tymosjenko bekräftade i går under en presskonferens att hon på nytt tänker ta upp kampen för att bli Ukrainas president. Hon ställde upp i valet 2010 men förlorade mot Viktor Janukovytj, ett resultat som hon bittert bestred.
– Ingen politiker förstår den utbredda laglösheten i landet och ingen vill få ett slut på den så mycket som jag, sade hon på sin första pressträff sedan hon släpptes från fängelset i slutet av februari.
Arkady Moshes som är programdirektör för forskningsprogrammet EU:s östra grannskap och Ryssland vid Utrikespolitiska institutet ser budet att ställa upp som en självklarhet.
– Hon har sagt det redan flera gånger, det här var ett väntat beslut.
Det som däremot inte är en självklarhet är hur hon kommer att klara sig i valet. Efter förlusten mot Janukovytj drogs hon in i en härva om gasavtal med Ryssland som tecknades under hennes tid som premiärminister, och som ledde till en kritiserad rättsprocess där hon dömdes för bland annat maktmissbruk. Tymosjenko hann avtjäna två år av sitt sju år långa straff innan hon frigavs efter att president Janukovutj flydde landet.
Även om Tymosjenko själv framhåller att hon inte är en representant för det gamla gardet utan en kämpe för ett nytt Ukraina har Moshes svårt att tro att vanliga ukrainare ser det så.
– Det som är avgörande är vad folket anser, inte vad hon tycker – och folket tycker annorlunda.
Både Julia Tymosjenko och före detta boxaren och oppositionsledaren Vitalij Klytjko har sett sin popularitet dala till förmån för affärsmannen, ”chokladkungen” Petro Porosjenko som leder opinionsmätningarna. Enligt Moshes hör Porosjenko precis som Tymosjenko till den gamla generationen och han har bytt politisk plattform flera gånger. Han ses inte direkt som involverad i den politiska röran som präglat Ukraina det senaste decenniet.
– Vi vet vad ukrainarna vill ha. De vill se en politisk ledning som inte är korrupt utan effektiv och ärlig. Det är lättare sagt än gjort – folkets stöd till något av partierna kommer med villkor. Förväntningarna och entusiasmen är mycket mindre nu än vad den var efter den orange revolutionen.
Registreringen för att delta i valet som tidigarelades till maj pågår till den 4 april. Men Arkady Mo­shes påminner om att det ännu finns många om och men.
– Det är inte givet att presidentvalet äger rum, om det blir en invasion eller ett undantagstillstånd är det ingen idé att ordna en omröstning.
 
© Hufvudstadsbladet