Yhdysvaltojen ulkoministeri Antony Blinken vieraili Suomessa perjantaina 2. kesäkuuta. Blinken puhui Ulkopoliittisen instituutin (UPI) ja Yhdysvaltojen Suomen suurlähetystön tapahtumassa Helsingin kaupungintalolla. Hän linjasi puheessaan, että tulitauko Ukrainassa ei ole hyväksyttävä vaihtoehto. Yhdysvallat on sitoutunut seisomaan Ukrainan rinnalla, kunnes maassa saavutetaan oikeudenmukainen ja kestävä rauha.

”Oikeudenmukaisen ja kestävän rauhan tulee tukea Ukrainan jälleenrakennusta ja toipumista”, Blinken sanoi. 

Blinken totesi linjapuheessaan, että Yhdysvallat on muiden Nato-maiden kanssa valmis puolustamaan länsimaiden yhteistä rintamaa.

”Olemme tehneet tämän presidentti Putinille täysin selväksi. Me ja meidän liittolaisemme olemme sitoutuneita puolustamaan jokaista liittouman kolkkaa.”

Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola avasi tilaisuuden yhdessä Helsingin kaupungin pormestari Juhana Vartiaisen kanssa. Aaltola totesi avaussanoissaan historiallisen vierailun symboloivan uutta aikaa Suomen ja Yhdysvaltojen suhteissa. Hän huomauttaa, että vierailulla Yhdysvaltojen ulkoministeri seisoi ensimmäistä kertaa Nato-Suomen kamaralla.

– Nyt Yhdysvaltojen ulkoministeri on Helsingissä pitämässä Ukrainan auttamiseksi linjapuhetta, jossa Venäjä selvästi nimetään hyökkääjäksi. Kyllä on maailma muuttunut, Aaltola toteaa.

Puheen tallenne on katsottavissa Ulkopoliittisen instituutin YouTube-kanavalla. https://www.youtube.com/watch?v=ThD_XX22bp8

Antony J. Blinken giving a speech at Helsinki city hall.