Teinipoikien tappo uhkaa avata 'helvetin portit'
Aamulehti
Iiro-Pekka Airola

Programme Director at the Institute Mika Aaltola commented on the case of the murdered Israeli boys in Aamulehti on July 2nd. According to him, the incident is dangerous because as a touching story it hits the Israelis’ psyche.
Tapettujen teinipoikien tarina osuu israelilaisten psyykeeseen, arvioi suomalaisasiantuntija.
Kuolleina löydetyt kolme teinipoikaa saivat Israelin aloittamaan voimakkaat kostoiskut. Silminnäkijöiden mukaan Israel räjäytti tiistain vastaisena yönä poikien sieppaamisesta epäilemiensä palestiinalaismiesten kotitalot. Epäillyt Hamas-järjestön miehet ovat yhä karkuteillä.
Israel teki myös kymmeniä ilmaiskuja Gazan alueelle, mihin Gazasta vastattiin rakettitulella. Iskujen ei tiedetä aiheuttaneen kuolonuhreja.
Israel kertoi maanantaina, että se on löytänyt aiemmin kadonneet pojat tapettuina. Israel syyttää poikien kuolemasta palestiinalaisten Hamas-järjestöä.
– Sillä alueella ihmisiä kuolee, mutta tämä on Israelin psyykeeseen osuva iso asia, ja siksi vaarallisempi kuin äkkipäätään voisi ajatella. Israelilaisille se on hyvin koskettava tarina ja sitä kautta lähtee helposti ajatus, että teko ei voi jäädä ilman vastausta, Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola kertoo.
Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu vannoi tiistaina kostoa Hamasille.
Hamas on kiistänyt olevansa millään tavalla osallinen poikien kuolemaan. Järjestön tiedottaja Sami Abu Zuhri varoitti israelilaista kaikista vastatoimista. Abu Zuhrin mukaan se voisi avata Israelille “helvetin portit”.
– Lähi-idän tilanne on ollut jo pitkään patoutunut ja Israel on yleensä vastannut kovalla kädellä tällaisiin terroritekoihin siviiliväestöä kohtaan. Israel näkee Hamasin hyvin vaarallisena voimana Lähi-idässä tällä hetkellä, Aaltola arvioi.
Se, mitä pojille tarkalleen ottaen on todella tapahtunut, voi jäädä enemmän ja vähemmän hämärän peittoon.
– Tuosta asiastahan ei koskaan tule oikeuden päätöstä, kuten ei tuolla alueella usein mistään. Silloin pitää miettiä, mitä tuollainen teko kielii ja kenen tarkoitusperiä se ajaa. Israelissa on vahvat epäilyt ja ehkä myös tietoa tämän liittämisestä Hamasiin, Aaltola puntaroi.
Hän muistuttaa, että Hamasin vinkkelistä tilanne on ongelmallinen. Hamas ja PLO ovat saaneet juuri muodostettua Palestiinaan yhteishallituksen, mikä voidaan laskea Hamasille voitoksi.
– Tämä teko saattaa nyt hyvinkin mitätöidä sen ja palauttaa asioita taaksepäin, Aaltola sanoo.