Heihin pakotteet iskevät
Iltalehti
Hilkka Karvonen

Senior Research Fellow at the Institute Katri Pynnöniemi commented on the EU’s new sanctions list in Iltalehti on September 13th. According to her, the biggest name in the list is Sergey Chemezov, who is practically the foreman of Russia’s defence industry.

 

EU:n uusien Venäjä-pakotteiden piiriin nimettiin 24 henkilöä. Tutkijoiden mukaan tarkoitus on ennen kaikkea lähettää terveisiä.

24:stä valtaosa on Itä-Ukrainan separatistijohtajia ja niitä Venäjän duuman jäseniä, jotka ovat äänestäneet Krimin liittämisen puolesta.

Aleksanteri-instituutissa luennoiva Ukraina-tutkija Arseni Svynarenko pitää listaa kiinnostavana, vaikka osa sen nimistä on hänelle melko tuntemattomia. Esimerkiksi separatistijohtajista osa on ylennetty vasta hiljattain.

– Moskovan suorien edustajien tilalle ollaan vaihtamassa vähemmän tunnettuja paikallisia johtajia, halutaan siivota omat poliittiset jäljet. Näin näyttää siltä, että Venäjällä on vähemmän vaikutusta “Donetskin ja Luhanskin kansantasavaltoihin”, Svynarenko pohtii.

Hänen mukaansa nimilista osoittaa selvästi sen, että EU näkee Venäjän roolin Itä-Ukrainan konfliktissa merkittävänä ja tietää ne takapirut, joilla on alueelle kontakteja.

– “Me tiedämme, mitä te teette ja me tiedämme, kuka vastaa näistä toimista”, on se viesti, Svynarenko tiivistää.

Tutkimusjohtaja Markku Kangaspuro uskoo, että uudet henkilöihin kohdistuvat pakotteet aiheuttavat ainoastaan “pientä päänsärkyä.”

– Totta kai henkilökohtaisesti voi kirpaista, mutta eiköhän kompensaatiota löydy Venäjän valuuttavarannoista. Tuskin kaveria pulaan jätetään, hän arvelee.

Sergei Chemezov

Presidentti Putinin läheinen liittolainen jo KGB-ajoilta ja Venäjän puolustusteollisuuden Rostec-konglomeraatin johtaja.

-Tämän listan isoin nimi. Hän on käytännössä Venäjän puolustusteollisuuden etumies, Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija KatriPynnönniemi sanoo.

Alexander Zacharzenko

7. elokuuta nimitetty “Donetskin kansantasavallan pääministeri” ja separatistien Oplot-pataljoonan johtaja.

-Hän on paikallinen, Oplot urheiluseuran Donetskin-osaston johtaja, mutta ei ole aiemmin ollenkaan tunnettu Ukrainassa, Svynarenko kertoo.

Vladimir Zhirinovski

Radikaaleista kommenteistaan tunnettu populistisen LPDR-puolueen johtaja ja duuman neuvoston jäsen, joka on vaatinut aktiivisesti Ukrainan jakamista.

-Zhirinovskin poliittiselle uralle pakotelistalle päätyminen voi olla hyvä buusti, jonka avulla hän saa esiintyä Venäjän patrioottisena sankarina, Markku Kangaspuro arvioi.

-Hän on vanha äänekäs johtaja, joka 1990-luvulla lupasi, että “Venäjän armeija pesee taas saappaansa Intian Valtameressä.” Zhirinovski on kanava, jonka kautta Kreml voi testata, miten yhteiskunta reagoi erilaisiin kannanottoihin. Hän ei haasta Putinia, vaan saa Putinin puolueen näyttämään verraten hyvin järkevältä, Svynarenko analysoi.

Svetlana Zhurova

Krimin liittämisen puolesta äänestänyt duuman jäsen ja entinen huippu-urheilija, muun muassa Torinon pikaluistelun olympiavoittaja. Pakotelistan ainoa nainen.

-Ihan varmasti lähellä sitä eliittiä, mitä Putinin ympärillä pyörii, Svynarenko sanoo.

Vladimir Konokov

14. elokuuta nimitetty “Donetskin kansantasavallan puolustusministeri. EU:n mukaan johtanut separatistitaistelijoiden divisioonaa huhtikuusta lähtien.

Miroslav Rudenko

Donbassin kansanmiliisin komentaja, joka on EU:n mukaan todennut, että taistelua jatketaan muualla maassa.

Gennadi Typlakov

Nimitetty “Luhanskin kansantasavallan” uudeksi “pääministeriksi” Marat Bashirovin tilalle.

-Taas yksi vaihdettu separatistijohtaja. Bashirov oli Moskovan luottomies, jolla ei ollut mitään aiempaa yhteyttä Itä-Ukrainaan, Svynarenko sanoo.

Andrei Pinchuk, Oleg Bereza, Andrei Rodkin, Aleksandr Karaman

“Donetskin kansantasavallan ministereitä”, joista useilla on EU:n mukaan tiiviit yhteydet jo aiemmin pakotelistalle päätyneeseen Vladimir Antyufeyeviin, joka on ollut mukana ulkopoliittisissa konflikteissa Neuvostoliiton ajoista asti ja on yksi Ukrainan Venäjä-mielisten johtohahmoista.

-Tietääkseni Antyufeyev on tuonut mukanaan 15-20 henkilöä, joiden kanssa hän oli 1990-luvulla rakentamassa Transnistrian itsehallintoa. Se voisi olla signaali siitä, että Moskovan suunnitelma on rakentaa samankaltainen jäädytetty konflikti, kun kerran henkilökunta on sama, Svynarenko pohtii.

-Pakotteiden vaikutus Itä-Ukrainan separatisteja kohtaan on kaikkiaan käsittääkseni hyvin suppea. Kyse on lähinnä muodollisuudesta. Heillä ei ole juurikaan bisneksiä ulkomailla.

Georgiy Muradov,Mikhail Sheremet

Krimin “varapääministeri” ja “ensimmäinen varapääministeri”, joilla on ollut keskeinen rooli alueen liittämisessä Venäjään.

Yuri Vorobiov

Venäjän federaation liittoneuvoston varapuhemies, joka on kannattanut venäläisjoukkojen lähettämistä Ukrainaan.

Viktor Vodolatsky

Venäläisten ja ulkomaisten kasakkajoukkojen unionin puheenjohtaja (“ataman”) ja duuman jäsen. EU:n mukaan on myöntänyt venäläisten kasakoiden osallistuneen Ukrainan konfliktiin aktiivisesti Moskovan tukemien separatistien rinnalla.

-Hän on hyvin mielenkiintoinen ja keskeinen henkilö. Kesällä saatiin tietoja, että juuri Vodolatsky koordinoi ja rekrytoi hyvin suurta kasakkojen ryhmää kapinallisten riveissä. Hänen nimeämisensä osoittaa, että EU:ssa näytetään ymmärrettävän kapinan juuret, Svynarenko sanoo.

Aleksei Naumets

Venäjän armeijan kenraalimajuri, joka on EU:n mukaan ollut osallisena Venäjän sotilaallisessa läsnäolossa Ukrainan alueella.

-Jälleen kerran EU viestittää: me tiedämme, Svynarenko kommentoi.

Alexander Babakov

“Yhdistyneen Venäjän” merkittävä hahmo ja liikemies, jolla on EU:n mukaan huomattavia investointeja Ukrainassa ja Krimillä.

-Hän on erittäin varakas duuman jäsen, jolla on väitetty olevan myös hämäriä liiketoimia ja jonkinlainen bisnesimperiumi, mistä syystä pakotteet varmasti haittaavat, Svynarenko sanoo.

Putin jyrähti ratkaisusta

Venäjän presidentti Vladimir Putin tuomitsi länsimaiden langettamat pakotteet.

Putinin mukaan Venäjä on jo kauan sitten havainnut pakotteet hyödyttömiksi, eikä niillä koskaan saavuteta haluttuja tuloksia. Hänen mukaansa pakotteista aiheutuu aina haittaa myös niiden langettajille.

Pakotteet näyttävät Putinin mukaan “hieman oudoilta”, kun ottaa huomioon Ukrainan tulitauon ja rauhanpyrkimykset. Hänen mukaansa pakotteiden tarkoitus on häiritä Ukrainan rauhanprosessia.

-Minulla on hiipivä aavistus, ettei Ukraina itsessään kiinnosta ketään, vaan sitä käytetään välikappaleena kansainvälisten suhteiden horjuttamiseksi, Putin sanoi.

Venäjä harkitsee Putinin mukaan vastapakotteita, mutta vain, jos ne hyödyttävät Venäjää.

Sekä EU että Yhdysvallat ovat päättäneet langettaa lisäpakotteita Venäjää vastaan Ukrainan kriisin johdosta.

Putin kommentoi pakotteita toimittajille Tadžikistanin pääkaupungissa Dušanbessa Shanghain yhteistyöjärjestön kokouksen jälkeen perjantaina.