Makedonia ja Kreikka eivät ole päässeet sopuun maan nimestä. Kreikka ei hyväksy pohjoisnaapurinsa käyttävän Makedonia-nimeä, joka Kreikan mukaan kuuluu sen pohjoiselle maakunnalle. Kiista on värittänyt koko Makedonian 20-vuotisen itsenäisyyden aikaa.

EU:n vaikutusvalta maan politiikassa heikkenee, sillä Kreikan vastustuksen vuoksi Makedonian EUtie on jumissa. EU-tien noustua pystyyn Makedonian halukkuus uudistuspolitiikkaan on selvästi hidastunut.

Makedoniassa odotetaan jännityksellä kesäkuun ennenaikaisia parlamenttivaaleja. Aiemmat vaalit ovat usein johtaneet väkivaltaisuuksiin.

Maan väestöstä runsas neljännes on albaaneja. Kymmenen vuotta sitten solmittu Ohridin sopimus päätti albaanivähemmistön kansannousun ja antoi heille lisäoikeuksia, mutta albaanien ja slaavilaisen valtaväestön suhteet ovat edelleen jännittyneet.

Etnisten ryhmien välisten jännitteiden rinnalle ovat nousseet ryhmien sisäiset ristiriidat. Edellisiä vaaleja varjostivat väkivaltaisuudet esimerkiksi kahden albaanipuolueen kannattajien välillä.