JAPANIN POLITIIKAN TEHOKKUUS: ÖLJYKRIISIN JA ILMASTONMUUTOKSEN VERTAILUA

Suomenkielinen yhteenveto Ulkopoliittisen instituutin Working Paperista numero 66

Japanin vastauksia 1970-luvun öljykriiseihin ja tämänhetkiseen ilmastokriisiin yhdistävät tarpeet radikaalisti muuttaa maan energiavalintoja. Öljykriisin tapauksessa tällaista muutospolitiikkaa toteutettiin tehokkaasti, mutta viimeaikaiset päästötrendit paljastavat, että Japanin ilmastopolitiikan vaikuttavuudessa on paljon parantamisen varaa.

Edellä mainittuja kriisejä koskevien poliittisten vastauksien onnistumista arvioidaan tutkimuksessa kvantitatiivisen aineiston avulla. Tämä mittaa energiankulutusta sekä kasvihuonekaasupäästöjä. Lisäksi esitetään katsaus lainsäädäntöön, hallituksen suunnitelmiin, sekä hallituksen kriisin kynnyksellä laatimiin politiikkatoimiin. Öljykriisiin vastattiin toimivalla lainsäädännöllä, joka sitoi suuret energiankuluttajat asteittaisiin parannuksiin tuotantoprosesseissa ja energiatehokkuudessa. Sitä vastoin ilmastonmuutoksen tapauksessa laillisten velvoitteiden käyttöä on vältetty ja verrattain harvoja kannustimia on pantu täytäntöön.

Myös eräät ilmastopolitiikan puutteet liittyvät öljykriisin yhteydessä tehtyihin ratkaisuihin. Näitä ovat turvautuminen edullisempaan, mutta nykytiedon valossa ympäristölle haitallisempaan hiileen sekä laitteiden energiatehokkuuteen keskittyvien teknillisten ratkaisujen asettaminen etusijalle kuluttajien käyttäytymiseen keskittyvien politiikkatoimien sijaan. Lisäksi ydinenergia on asetettu muiden ei-fossiilisten polttoaineiden edelle.

Ilmastopolitiikan tapauksessa epäonnistuminen voidaan lukea Japanin energia-alan toimijoiden välillä nykyisin vallitsevan voimatasapainon syyksi. Tulevissa ilmastoneuvotteluissa Japani vaatinee Kioton pöytäkirjan joustomekanismien entistä laajamittaisempaa käyttöä. Maan poliittinen kenttä on muutostilassa, ja on syytä olettaa etteivät poliitikot kykene laatimaan tehokasta ilmastopakettia ainakaan ennen heinäkuuta 2010, jolloin järjestetään parlamentin ylähuoneen vaalit.