Moniongelmaisen Itämeren pelastaminen vaatii monialaista ongelman ratkaisua. Baltic Sea Action Group-säätiö on lanseerannut uudenlaisen, laaja-alaisen aloitteen julkisen, yksityisen ja kolmannen sektorin voimien yhdistämiseksi. Kyseessä on Yhdysvalloista tuttu public-private -toimintamalli. Yhteistyön lisäksi haetaan keinoja, joilla sitouttaa poliittiset ja taloudelliset päättäjät entistä tiiviimmin meriympäristön tilan kohentamiseen.

Toimintamalli joutui ensimmäiseen tulikokeeseensa Baltic Sea Action Summitissa Helsingissä viime helmikuussa. Kokous näytti, että Itämeren suojelu kiinnostaa hyvin erilaisia toimijoita yli sektorirajojen. Uutena toimijana mukaan tulivat yritykset.

Public-private -toimintamalliin sisältyy runsaasti mahdollisuuksia, mutta myös haasteita. Jotta malli vakiintuisi, Baltic Sea Action Summitissa annettujen sitoumusten pitäisi myös toteutua. Parhaassa tapauksessa onnistumiset ja positiivinen julkisuus tuottavat itseään ruokkivan vapaaehtoistoiminnan kierteen, joka houkuttelee mukaan yhä uusia toimijoita. Mikäli tuloksia ei saavuteta, toimijat saattavat pettyä yhteistyöhön ladatuissa odotuksissa, eikä vastaavanlaiseen aloitteellisuuteen ole halukkuutta tulevaisuudessa.

Vastuu tuloksien saavuttamisesta jakautuu yhteistyökumppaneiden kesken. Jokaisen tulee huolehtia omasta osaamis- ja vastuualueestaan. Tässä paine kohdistuu erityisesti julkiselle sektorille, jonka toimintaa haittaavat rajalliset resurssit sekä jähmeät ja hitaat toimintatavat. Uudenlaisella yhteistyöllä julkisen sektorin toimintaa voidaan kuitenkin helpottaa. Kun voimat yhdistetään, hankkeet toteutuvat nopeammin ja ajan mittaan myös halvemmalla.

Viimekädessä public-private -yhteistyö onnistuu, jos vakiintuneita ajattelu- ja toimintatapoja kyetään uudistamaan. On voitettava ennakkoluulot, luotava keskinäinen luottamus ja löydettävä luonteva tapa tehdä yhteistyötä. Muutos ei tapahdu hetkessä vaan se vaatii tuekseen aikaa ja onnistumisia.