Glasgow’n ilmastokokouksen jälkipelit
Välivuoden jälkeen YK:n ilmastoneuvottelut ovat jälleen julkisessa ja poliittisessa valokeilassa Glasgow’n ilmastokokouksen myötä. Kansainvälistä ilmastokeskustelua ovat nostaneet Yhdysvaltojen uusi aktivoituminen, nuorisovetoinen ilmastoaktivismi Euroopassa sekä Kiinan ilmoitus hiilivoiman rahoittamisen lopettamisesta ulkomailla.
Glasgow’n ilmastokokouksen asialistan kärjessä ovat tuttuun tapaan maiden päästövähennystoimien kiristäminen ja ilmastorahoitus kehittyville maille. Yhdysvaltojen, EU:n, nousevien talouksien ja vähiten kehittyvien maiden näkemykset eroavat monin tavoin toisistaan. Miten kokous pystyi vastaamaan ennakko-odotuksiin? Mitkä ovat Pariisin sopimuksen toteuttamisvaiheen keskeisimmät poliittiset kysymykset ja solmukohdat? Miten itse YK:n ilmastosopimusjärjestelmä selviää muuttuvassa maailmassa?
Aiheesta alustavat ja keskustelevat kansainvälisten ilmastoneuvotteluiden veteraanit professori Kati Kulovesi (UEF) ja tutkimusprofessori Antto Vihma (UPI). Suomen pääneuvottelija Marjo Nummelin (YM) esittää kommenttipuheenvuoron.
***
Tilaisuus on osa ”FIIA Climate Briefings” -seminaarisarjaa, jossa käsitellään kansainvälisen ilmastopolitiikan ajankohtaisia kysymyksiä. Sarjaa moderoivat UPIn tutkijat Antto Vihma ja Marco Siddi.