FIIA Climate Briefing #4

Suora verkkolähetys · 17.11.2021 09:00 - 10:15

Glasgow’n ilmastokokouksen jälkipelit

Välivuoden jälkeen YK:n ilmastoneuvottelut ovat jälleen julkisessa ja poliittisessa valokeilassa Glasgow’n ilmastokokouksen myötä. Kansainvälistä ilmastokeskustelua ovat nostaneet Yhdysvaltojen uusi aktivoituminen, nuorisovetoinen ilmastoaktivismi Euroopassa sekä Kiinan ilmoitus hiilivoiman rahoittamisen lopettamisesta ulkomailla.

Glasgow’n ilmastokokouksen asialistan kärjessä ovat tuttuun tapaan maiden päästövähennystoimien kiristäminen ja ilmastorahoitus kehittyville maille. Yhdysvaltojen, EU:n, nousevien talouksien ja vähiten kehittyvien maiden näkemykset eroavat monin tavoin toisistaan. Miten kokous pystyi vastaamaan ennakko-odotuksiin? Mitkä ovat Pariisin sopimuksen toteuttamisvaiheen keskeisimmät poliittiset kysymykset ja solmukohdat? Miten itse YK:n ilmastosopimusjärjestelmä selviää muuttuvassa maailmassa?

Aiheesta alustavat ja keskustelevat kansainvälisten ilmastoneuvotteluiden veteraanit professori Kati Kulovesi (UEF) ja tutkimusprofessori Antto Vihma (UPI). Suomen pääneuvottelija Marjo Nummelin (YM) esittää kommenttipuheenvuoron.

***

Tilaisuus on osa ”FIIA Climate Briefings” -seminaarisarjaa, jossa käsitellään kansainvälisen ilmastopolitiikan ajankohtaisia kysymyksiä. Sarjaa moderoivat UPIn tutkijat Antto Vihma ja Marco Siddi

Puhujat

Kati Kulovesi

Kansainvälisen oikeuden professori; Johtaja, CCEEL, Itä-Suomen yliopisto

Kati Kulovesi on kansainvälisen oikeuden professori ja Ilmasto-, energia- ja ympäristöoikeuden keskuksen CCEEL:in johtaja Itä-Suomen yliopistossa. Hän on väitellyt WTO-oikeudesta London School of Economicsista, mutta hänen erikoisalaansa ovat ilmasto-oikeus sekä monitieteinen ilmastotutkimus. Kulovesi on seurannut YK:n ilmastoneuvotteluja eri rooleissa 20 vuoden ajan ja ollut jäsenenä Suomen ilmastopaneelissa.

Antto Vihma

Tutkimusprofessori, UPI

Antto Vihma työskentelee tutkimusprofessorina (ma.) Ulkopoliittisessa instituutissa. Vihma on kansainvälisen politiikan asiantuntija ja keskustelija, joka on tutkinut laajasti ilmastopolitiikkaa, ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa sekä politiikan teoriaa. Hän on seurannut ilmastoneuvotteluja eri rooleissa kokoussaleissa ja käytävillä vuodesta 2006 lähtien.

Kommentti

Marjo Nummelin

Pääneuvottelija, ympäristöministeriö

Marjo Nummelin toimii Suomen ilmastoasioiden pääneuvottelijana ympäristöministeriössä. Hän on toiminut erilaisissa kansainvälisen ja EU-ilmasto- ja ympäristöpolitiikan tehtävissä hieman yli 20 vuoden ajan. Vuosi 2021 on Nummelinin ensimmäinen pääneuvottelijana.