FIIA Climate Briefing: Vihreä siirtymä ilman Kiinaa?

Webinar · 03.11.2023 09:00 - 10:00

Kiina-riskin hallinta on noussut keskeiseksi tavoitteeksi eurooppalaisessa ajattelussa ja EU:n talousstrategiassa. Asiantuntijat ja poliitikot pohtivat kuumeisesti, mitkä riskit ovat tärkeimpiä, missä Euroopan haavoittuvuus on merkittävin ja mitä riippuvuuksille ylipäänsä voidaan tehdä.

Kiinalla on hallussaan merkittävä osa vihreän siirtymän arvoketjusta, alkaen metalleista ja mineraaleista aina valmistusvaiheeseen saakka. Tällä hetkellä maa tuottaa 98 prosenttia EU:n tarvitsemista harvinaisista maametalleista. IEA:n (Kansainvälinen energiajärjestö) arvion mukaan Kiinalla on hallussaan keskimäärin 60 % keskeisestä vihreän siirtymän valmistuskapasiteetista (mm. aurinkopaneelit ja akut).

Vihreässä siirtymässä omavaraisuus sekä itse siirtymän nopeus ja tehokkuus asettuvat vastakkain. Haasteita löytyy myös julkisen ja yksityisen sektorin yhteistyöstä. Voiko vihreän siirtymän eri tavoitteiden väliltä löytää turvallisen tasapainon? Uhkaako Kiina-riski koko kamppailua vihreämmästä tulevaisuudesta?

Aiheesta alustavat ja keskustelevat Nordean ilmastoasiantuntija Matti Kahra ja UPIn tutkimusprofessori Antto Vihma.

Voit ilmoittautua mukaan webinaariin tästä viimeistään 2.11.

Puhujat

Matti Kahra

ilmastoasiantuntija, Nordea

Matti Kahra työskentelee ilmastoasiantuntijana Nordeassa. Hänen vastuullaan on pankin ilmastostrategian ja tavoitteiden toimeenpano sekä kestävyyssiirtymän strateginen kehitystyö. Kahran työhistoria ilmaston ja energian parissa ulottuu vuoteen 2010 ja hän on kulkenut eri ministeriöiden kautta yksityiselle sektorille.

Antto Vihma

tutkimusprofessori, UPI

Antto Vihma on tutkimusprofessori, joka johtaa Ulkopoliittisen instituutin uutta Ilmastopolitiikan ja -turvallisuuden tutkimuskeskusta. Vihma on kansainvälisen politiikan asiantuntija ja keskustelija, joka on tutkinut laajasti ilmastopolitiikkaa, ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa sekä politiikan teoriaa. Hän on seurannut YK:n ilmastoneuvotteluja eri rooleissa kokoussaleissa ja käytävillä vuodesta 2006 lähtien. Vihman ja kanssakirjoittajien tietokirja Totuuden jälkeen (Teos, 2018) oli Kanava-palkintoehdokas vuonna 2018. Hänen viimeisin kirjansa Nostalgia: Teoria ja käytäntö (Teos, 2021) voitti tiedonjulkistamisen valtionpalkinnon.