Kenen ihmisoikeudet? Mikä rooli ihmisoikeuksilla on kansainvälisessä politiikassa? Ketkä onnistuvat puolustamaan ihmisoikeuksia?

Webinaari · 15.09.2021 14:00 - 15:00


Suomi hakee tänä syksynä paikkaa YK:n ihmisoikeusneuvostossa, joka on tärkeä monenkeskinen foorumi kansainväliselle ihmisoikeuspolitiikalle. Neuvostoa on myös moitittu siitä, että siellä ääntä käyttää koko joukko maita, joiden ihmisoikeustilanne on vähintäänkin heikko. Ennen kaikkea Kiinan ääni kuuluu kansainvälisessä politiikassa yhä kovemmin. Kansainvälinen ihmisoikeusjärjestelmä on muutosten ja haasteiden edessä.

Miten kansainvälisen politiikan isot muutokset heijastuvat ihmisoikeuksiin? Kuinka toimiva elin on YK:n ihmisoikeusneuvosto, ja voiko ulkopolitiikalla vaikuttaa ihmisoikeuksiin? Entä miten Kiina pyrkii muokkaamaan kansainvälistä ihmisoikeusjärjestelmää?

Ulkopolitiikka-lehden webinaarissa keskustellaan uusimman lehden teeman mukaisesti ihmisoikeuksista. Uusin Ulkopolitiikka-lehti ilmestyi 9. syyskuuta ja on luettavissa lehden verkkosivuilla.

 

Ohjelma:

Puhujat:
Katja Creutz, ohjelmajohtaja, UPI
Niina Laajapuro, Ihmisoikeustyön johtaja, Amnesty International Suomen osasto

Haastattelija: 
Kaarina Vainio, toimitussihteeri, Ulkopolitiikka-lehti

Puhujat

Katja Creutz

ohjelmajohtaja, UPI

Katja Creutz on vt. ohjelmajohtaja Ulkopoliittisen instituutin Globaali turvallisuus -tutkimusohjelmassa. Hänen tutkimuksensa keskittyy kansainväliseen oikeuteen ja erityisesti vastuukysymyksiin, ihmisoikeuksiin ja globaalihallintaan. Creutz on väitellyt oikeustieteen tohtoriksi Helsingin yliopistosta vuonna 2015. Lisäksi hän on suorittanut Master of Laws -ohjelman Helsingin yliopistossa sekä valmistunut valtiotieteen maisteriksi Åbo Akademista. Creutz on aikaisemmin työskennellyt tutkijana Helsingin yliopiston Erik Castrén -instituutissa. Hänen tuoreimmat julkaisunsa ovat ‘Nordic Experiences in the UN Human Rights Council: A Tour d’Horizon of 2019 with Iceland and Denmark’ sekä 'State Responsibility in the International Legal Order: A Critical Appraisal' julkaisijana Cambridge University Press.

Niina Laajapuro

Ihmisoikeustyön johtaja, Amnesty International Suomen osasto

Niina Laajapuro on ihmisoikeusjärjestö Amnesty International Suomen osaston ihmisoikeustyön johtaja. Hän on toiminut Amnestyssa eri rooleissa 20 vuoden ajan. Laajapuron johtama vaikuttamistiimi vastaa Suomen osaston vaikuttamistyön kokonaisuudesta ja Suomea koskevasta tutkimuksesta. Amnestyn ajankohtaisia teemoja ovat muun muassa oikeus sosiaaliturvaan, naisiin kohdistuva väkivalta, turvapaikanhakijoiden oikeudet, ilmastonmuutos ihmisoikeuskysymyksenä sekä kansalaisyhteiskunnan kapeneva tila. Laajapuro on valmistunut valtiotieteen maisteriksi Åbo Akademista ja hän on suorittanut MBA-tutkinnon Assumption Universityssa Bangkokissa.

Haastattelija

Kaarina Vainio

toimitussihteeri, Ulkopolitiikka-lehti

Kaarina Vainio on Ulkopolitiikka-lehden toimitussihteeri. Hän on työkierrossa instituutin julkaisutoimittajan tehtävästä. Vainio on yhteiskuntatieteiden maisteri Tampereen yliopistosta, pääaineenaan kansainvälinen politiikka. Hän on aiemmin urallaan työskennellyt toimittajana muun muassa uutistoimisto STT:ssä.