UPI 60 -juhlavuoden avausseminaari: UPI ja maailman muutos – Keskustelu Suomen roolista ja tulevaisuudesta

Suora verkkolähetys · 01.06.2021 16:00 - 17:30


Vuonna 2021 Ulkopoliittinen instituutti juhlistaa kahta merkkivuotta: instituutin 60-vuotista olemassaoloa ja 15-vuotista taivalta eduskunnan yhteydessä. UPI perustettiin vuonna 1961 tuomaan ja tulkitsemaan suomalaisille tietoa maailmanpolitiikasta. UPI toimi yksityisen säätiön ylläpitämänä tutkimuslaitoksena vuoteen 2006, jolloin eduskunta 1.6. juhlaistunnossaan vahvisti instituutin sen nykyisessä muodossa eduskunnan yhteydessä toimivaksi riippumattomaksi tutkimuslaitokseksi. Kulunut vuosi on korostanut ulkopolitiikan tutkimuksen merkitystä koronaviruspandemian paljastettua ennennäkemättömällä tavalla kansainvälisen keskinäisriippuvaisen järjestelmän haavoittuvuuksia. Tilaisuudessa tarkastellaan Suomen roolia muuttuvien geopoliittisten voimasuhteiden maailmassa ja pohditaan ulkopolitiikan tutkimuksen merkitystä Suomen edellytyksille ottaa vastaan globalisaation tuomia haasteita. Tällä hetkellä on nähtävissä useita kehityskulkuja, jotka saattavat heijastua Suomeen merkittävällä tavalla ja joista meidän on ensiarvoisen tärkeää pystyä tuottamaan analysoitua tietoa päätöksenteon tueksi ja julkisen keskustelun taustoittamiseksi. Tässä tehtävässä Ulkopoliittinen instituutti haluaa olla keskeisessä roolissa nyt ja tulevaisuudessa.

Puhujat

Avauspuheenvuoro

Kai Sauer

Alivaltiosihteeri, ulkoministeriö; UPIn hallituksen puheenjohtaja

Kai Sauer toimii ulkoministeriön ulko- ja turvallisuuspolitiikasta vastaavana alivaltiosihteerinä. Hän on aiemmin toiminut muun muassa Suomen YK-lähettiläänä ja Suomen suurlähettiläänä Indonesiassa. Lisäksi suurlähettiläs Sauer on työskennellyt ulkoministeriön YK-yksikön päällikkönä, presidentti Martti Ahtisaaren neuvonantajana UNOSEKissa, valtioneuvos Holkerin avustajana UNMIKissa sekä ulkoministeriön Länsi-Balkanin yksikön päällikkönä. Hänellä on maisterin tutkinto yhteiskuntatieteistä Tampereen yliopistosta sekä kunniatohtorin arvo Northland Collegesta, Wisconsinista.

UPIn perustamiseen johtaneet kehityskaaret

Paavo Lipponen

entinen pääministeri

Paavo Lipponen toimi pääministerinä vuosina 1995–2003. Pääministerikautensa jälkeen hän toimi eduskunnan puhemiehenä (2003-2007). Lipponen oli Suomen Sosialidemokraattisen Puolueen (SDP) puheenjohtaja vuosina 1993–2005. Hän toimi kansanedustajana vuosina 1983–1987 ja 1991–2007 sekä Helsingin kaupunginvaltuutettuna vuosina 1985–1995. Lipponen oli Ulkopoliittisen instituutin johtaja vuosina 1989–1991.

Suomi maailmanpolitiikan myllerryksissä

Mika Aaltola

Johtaja, UPI

Mika Aaltola on Ulkopoliittisen instituutin johtaja. Hän toimii myös osa-aikaisena professorina Tallinnan yliopistossa ja hänellä on dosentuuri Tampereen yliopistossa. Aaltola on työskennellyt vierailevana tutkijana Cambridgen yliopistossa, Sciences Po -korkeakoulussa (CERI) ja Johns Hopkins -yliopistossa sekä vierailevana professorina Minnesotan yliopistossa. Aaltola on turvallisuuspolitiikan ja kansainvälisten suhteiden asiantuntija, joka on erikoistunut Yhdysvaltojen sisä- ja ulkopolitiikkaan sekä globaaliin suurvaltapolitiikkaan. Asiantuntemukseen kuuluu myös Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikka. Hänen tuorein julkaistu monografiansa on "Democratic Vulnerability and Autocratic Meddling – The 'Thucydidean Brink' in Regressive Geopolitical Competition" (Palgrave-Macmillan, 2021).

Miten valmistautua tulevaisuuteen?

Sinikukka Saari

vanhempi tutkija, UPI

Sinikukka Saari toimii vanhempana tutkijana Ulkopoliittisessa instituutissa. Saari on työskennellyt pitkään tutkimuksen ja politiikan suunnittelun rajapinnassa. Hän on työskennellyt aiemmin mm. ulkoministeriössä, EU:n alaisessa turvallisuustutkimuksen instituutissa Pariisissa sekä EU:n tarkkailumissiossa Tbilisissä. Hänellä on kansainvälisen politiikan tohtorintutkinto London School of Economics -yliopistosta.

Paneelikeskustelu: Suomi maailmassa 2030-luvulla

Mariette Hägglund

tutkija, UPI

Mariette Hägglund on tutkija Ulkopoliittisessa instituutissa. Hänen tutkimuksensa keskittyy Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan sekä Lähi-idän turvallisuuskysymyksiin, erityisesti Iranin ja Irakin sisä- ja ulkopolitiikkaan. Hägglund on aiemmin työskennellyt tutkimusavustajana Johns Hopkinsin yliopiston ajatushautomossa Yhdysvalloissa. Muuhun työkokemukseen kuuluu mm. Suomen edustustot Sveitsissä ja Iranissa sekä YK:n aluetoimisto Etelä-Afrikassa. Hänellä on rauhan- ja konfliktintutkimuksen maisteritutkinto Tampereen yliopistosta.

Veera Laine

Tutkija, UPI

Veera Laine on tutkija Ulkopoliittisen instituutin EU:n itäinen naapurusto ja Venäjä -tutkimusohjelmassa, jossa hän keskittyy Venäjän sisäisen kehityksen kysymyksiin. Tällä hetkellä Laine viimeistelee väitöskirjaa nationalismista nyky-Venäjällä Helsingin yliopiston poliittisen historian oppiaineeseen.

Katariina Mustasilta

Tutkijatohtori, UPI

Katariina Mustasilta työskentelee tutkijatohtorina Ulkopoliittisen instituutin EU-tutkimusohjelmassa. Hänen tutkimuksensa keskittyy konfliktitrendeihin, rajat ylittäviin turvallisuusuhkiin sekä paikalliseen ja monenkeskiseen toimintaan rauhan edistämiseksi. Väitöskirjassaan Katariina tutki Saharan eteläpuolisen Afrikan valtioiden sisäisiä konflikteja ja perinteisten hallintorakenteiden merkitystä näiden kulussa. Katariina on aikaisemmin työskennellyt EU:n turvallisuusalan tutkimuslaitoksessa (EUISS) sekä erilaisissa rauhanrakentamiseen ja konfliktien analysointiin liittyvissä tehtävissä niin julkisella kuin kansalaisjärjestö- ja tutkimuspuolellakin. Katariinalla on tohtorintutkinto Essexin yliopistosta ja maisterintutkinto Uppsalan rauhan- ja konfliktintutkimuslaitokselta.

Matti Pesu

vanhempi tutkija, UPI

Matti Pesu toimii vanhempana tutkijana Ulkopoliittisen instituutin Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikan projektissa. Hänen tutkimuksensa keskittyy Suomen ulko-, turvallisuus- ja puolustuspolitiikkaan, euroatlanttiseen ja Pohjois-Euroopan turvallisuuteen. Pesu väitteli Tampereen yliopistosta vuonna 2019.

Moderaattori

Maria Annala

tutkimusviestintäpäällikkö, UPI

Maria Annala työskentelee Ulkopoliittisen instituutissa tiedeviestintäpäällikkönä ja Yhdysvaltoihin erikoistuneena tutkijana. Taustaltaan hän on uutistoimittaja. Hänen vuonna 2020 ilmestynyt teoksensa Trumpin kansa kertoo niistä amerikkalaisista, jotka hävisivät viime vaaleissa mutta vaikuttavat silti yhä vahvasti Yhdysvaltojen politiikkaan.