UPI Kotkaniemi-foorumissa: Suomi NATOn jäsenenä - mikä muuttuu asiantuntijoiden mielestä

Kotkaniemi-foorumi, livestream · 03.08.2023 13:50 - 14:30

Kotkaniemi-foorumi on keskustelutilaisuus, joka järjestetään Luumäellä Kotkaniemessä, presidentti P. E. Svinhufvudin kotimuseon puutarhassa torstaina 3.8.2023 klo 12.15–17.30. Foorumissa tarkastellaan Suomen turvallisuustilannetta sekä elämää NATO-Suomessa nyt ja tulevaisuudessa.

UPIn paneelissa ”Suomi NATOn jäsenenä – mikä muuttuu asiantuntijoiden mielestä” keskustelemassa
Mika Aaltola, johtaja, UPI
Matti Pesu, johtava tutkija, UPI
Sinikukka Saari, tutkimusjohtaja, UPI

Koko tilaisuuden ohjelma on katsottavissa Kotkaniemi-foorumin sivuilla.

Kotkaniemi-foorumi lähetetään striimattuna YLE Areenassa.

Puhujat

Mika Aaltola

johtaja, UPI

Mika Aaltola on Ulkopoliittisen instituutin johtaja ja Ulkopolitiikka-lehden päätoimittaja. Hän on myös Tampereen yliopiston dosentti ja Tallinnan yliopiston kansainvälisen politiikan ja EU-suhteiden professori (osa-aikainen). Aiemmin Aaltola on toiminut vierailevana tutkijana Cambridgen, Sciences Po’n ja Johns Hopkinsin yliopistoissa sekä vierailevana professorina Minnesotan yliopistossa. Hänen asiantuntija-alueisiinsa kuuluvat USA:n globaali rooli, demokratian haavoittuvuus, suurvaltapolitiikan dynamiikat, pandemiaan liittyvä turvallisuus ja Suomen ulkopolitiikka.

Aaltola väitteli tohtoriksi Tampereen yliopistosta 1999 (“The Rhythm, Exception, and Rule in International Relations: The Case of Mad Cow Disease”). Maisterintutkintonsa hän suoritti Tampereen yliopistossa (1994) ja kanditutkintonsa Columbian yliopistossa (1992).

Matti Pesu

johtava tutkija, UPI

Matti Pesu on johtava tutkija Ulkopoliittisen instituutin Suomen ulkopolitiikka, Pohjois-Euroopan turvallisuus ja Nato -tutkimusohjelmassa. Toukokuusta 2022 huhtikuuhun 2023 hän johtaa tutkimushanketta, jossa käsitellään Suomen kehittyvää Nato-politiikkaa sekä maan asemaa euroatlanttisessa turvallisuudesta. Vuoden 2023 alusta alkaen Pesu on lisäksi johtanut Ulkopoliittisen instituutin pohjoismaista verkostoa.

Pesu on työskennellyt Ulkopoliittisessa instituutissa vuodesta 2017 lähtien vierailevan tutkijan, tutkijan ja vanhemman tutkijan tehtävissä. Hän on työskennellyt myös Tampereen yliopistossa, Euroopan komissiossa ja ulkoministeriössä. Vuosina 2012-2018 hän toimi The Ulkopolitist -verkkolehdessä useissa tehtävissä, viimeiseksi julkaisun toimituspäällikkönä.

Pesu on väitellyt tohtoriksi Tampereen yliopistossa vuonna 2019 kansainvälisen politiikan oppiaineesta. Hänen väitöskirjansa käsitteli ideoiden roolia Suomen ulkopolitiikassa

Sinikukka Saari

tutkimusjohtaja, UPI

Sinikukka Saari on johtava tutkija Ulkopoliittisessa instituutissa. Saari työskentelee instituutin Suomen ulkopolitiikka, Pohjois-Euroopan turvallisuus ja Nato-tutkimusohjelmassa ja johtaa poikkileikkaavaa teemaa Suurvaltapolitiikka ja ennakointi.

Saaren asiantuntija-alueisiin kuuluvat Venäjän ulko- ja turvallisuuspolitiikka, Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikka sekä ennakointi kansainvälisissä suhteissa ja ulkopolitiikassa. Hän on tutkinut erityisesti EU–Venäjä suhteita ja Venäjän suhteita sen eri naapureihin.

Aikaisemmin Saari on työskennellyt tutkijana ja vanhempana tutkijana Ulkopoliittisessa instituutissa, analyytikkona EU:n tarkkailuoperaatiossa (EUMM), vanhempana analyytikkona Euroopan unionin turvallisuusalan tutkimuslaitoksessa (EUISS/EUTT) ja erityisneuvonantajana Suomen ulkoministeriön suunnittelu- ja tutkimusyksikössä. Lisäksi hän on toiminut vierailevana tutkijana Carnegie Moscow Center -ajatushautomossa ja Ruotsin Ulkopoliittisessa instituutissa (UI). Saarella on tohtorintutkinto kansainvälisistä suhteista London School of Economics and Social Sciences-yliopistosta.