UPI Live: Euroopan suunta vaalien jälkeen

kutsutilaisuus · Livestream · 10.06.2024 11:00 - 12:00

kutsutilaisuus

Vuoden 2024 europarlamenttivaaleissa ennakoidaan käännöstä oikealle. Mielipidemittaukset ennustavat parlamentin voimasuhteiden muutosta, jossa laitaoikeisto vahvistaisi asemaansa. Poliittisesta keskustasta vasemmalla olevat ryhmät ovat arvioiden mukaan puolestaan menettämässä paikkoja edellisestä kaudesta.

Laitaoikeiston nousun lisäksi EU:ssa puhuttavat vaalien alla ilmastoteemat, talous ja turvallisuus. EU:n laajentumiskeskustelut ja muut sisäiset muutokset vaikuttavat myös osaltaan vaaliasetelmiin. Mitä asioita Euroopan päätöksenteossa tullaan edistämään seuraavan viiden vuoden aikana, ja mitkä jäävät jalkoihin?

UPI Live -lähetyksessä maanantaina 10. kesäkuuta kello 11–12 arvioidaan eurovaalien tulosta ja tulevaisuuden EU-politiikkaa. Asiantuntijoina studiossa ovat Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Juha Jokela, vanhempi tutkija Tuomas Iso-Markku ja tutkijatohtori Sanna Salo. Keskustelun moderoi UPIn asiantuntija Anni Lindgren.

Ilmoittaudu seuraamaan tilaisuutta täällä.

Puhujat

Juha Jokela

Ohjelmajohtaja

Juha Jokela on ohjelmajohtaja Ulkopoliittisen instituutin Euroopan unioni-tutkimusohjelmassa. Jokelan julkaisut ja tutkimusprojektit ovat käsitelleet EU:n sanktiopolitiikkaa, Brexitin poliittisia seuraamuksia EU:lle, Arktisen alueen poliittisia ja turvallisuuspoliittisia kehityskulkuja, ulkopolitiikan eurooppalaistumista, EU:n Aasia-suhteita ja Suomen EU-politiikkaa. Hänen nykyisiin tutkimusintresseihinsä kuuluvat differentioitunut integraatio EU:n ulkopolitiikassa sekä G7- ja G20-ryhmien rooli monenvälisessä yhteistyössä.

Tuomas Iso-Markku

Vanhempi tutkija

Tuomas Iso-Markku on vanhempi tutkija Ulkopoliittisessa instituutissa. Hänen osaamisalueeseensa lukeutuvat EU:n turvallisuus- ja puolustuspoliittinen rooli, eurooppalainen turvallisuus- ja puolustusyhteistyö, EU:n ja Naton suhde, Saksan politiikka, Suomen EU-politiikka, Suomen ulko-, turvallisuus- ja puolustuspolitiikka sekä eurooppalainen puoluepolitiikka.

Sanna Salo

Tutkijatohtori

Tutkijatohtori Sanna Salo työskentelee Ulkopoliittisen instituutin Euroopan unioni ja strateginen kilpailu -tutkimusohjelmassa. Hänen tutkimusaiheisiinsa lukeutuvat pohjoismaiden politiikka, populismi ja radikaalit oikeistopuolueet sekä poliittisten jakolinjojen muutokset länsimaisissa demokratioissa ja EU-integraation kehityslinjat.

puheenjohtaja

Anni Lindgren

Asiantuntija