UPI Live: Israel ja Palestiina kriisissä – Mihin Hamasin terrori-iskut johtavat?

Livestream · 23.10.2023 13:00 - 14:00

Palestiinalainen Hamas-järjestö iski lokakuussa Israeliin laajamittaisesti ja yllättäen. Ensimmäiset iskut tehtiin alleviivaten Jom Kippur -sodan muistopäivän lähettyvillä, minkä jälkeen islamistisen järjestön harjoittama terrori on vaatinut jo tuhansia loukkaantuneita ja kuolleita siviilejä. Pian ensimmäisten Hamasin iskujen jälkeen Israel käynnisti laajamittaiset vastatoimet, joiden uhriluku on myös noussut jo tuhansiin.

Hamasin iskut Israeliin ovat maan historian tappavimpia. Humanitaarinen hätä uhkaa nousta ennenkuulumattomaksi myös Gazan palestiinalaisalueella, jossa Israelin hallinto on katkaissut veden ja sähkön sekä estänyt humanitaarisen avun saannin miljoonilta ihmisiltä. 

Tilanne koko Lähi-idässä on synkkä, sillä Israelin ja Hamas-joukkojen välinen konflikti vaikuttaa myös lähialueisiin. Tilanne on nostattanut kansainvälisessä yhteisössä suuria reaktioita ja huomattavan vastakkaisia näkemyksiä. 

Ulkopoliittisen instituutin suorassa UPI Live -lähetyksessä keskustellaan maanantaina 23. lokakuuta kello 13.00 Israelin ja Hamas-järjestön toiminnasta sekä taustoitetaan Israelin ja Palestiinan välistä tilannetta. Suorassa lähetyksessä aihetta käsittelevät Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Timo R. Stewart ja vieraileva johtava asiantuntija Olli Ruohomäki. Keskustelun moderoi instituutin asiantuntija Anni Lindgren.

Ilmoittaudu seuraamaan tilaisuutta täällä.

Puhujat

Puhujat

Timo R. Stewart

Vanhempi tutkija, UPI

Timo R. Stewart on vanhempi tutkija Ulkopoliittisen instituutin Euroopan unioni ja strateginen kilpailu -tutkimusohjelmassa. Hänellä on valtiotieteiden tohtorin tutkinto poliittisesta historiasta Helsingin yliopistosta.

Stewartin erikoisalaan kuuluvat Israel-Palestiina konflikti, eurooppalainen ja yhdysvaltalainen Lähi-idän politiikka sekä uskonnon rooli konflikteissa ja politiikassa, erityisesti keskittyen kristilliseen sionismiin ja nationalismiin. Tutkimusuransa lisäksi Stewart on aikaisemmin työskennellyt ulkoministeriössä ja konfliktinratkaisuun ja -analyysiin keskittyvissä kansalaisjärjestöissä.

Olli Ruohomäki

Vieraileva johtava asiantuntija, UPI

Olli Ruohomäki (PhD) on vieraileva johtava asiantuntija Ulkopoliittisen instituutin Globaali turvallisuus ja hallinta -tutkimusohjelmassa. Hän on myös valtion virkamies, joka työskentelee konfliktikysymysten parissa ulkoministeriön poliittisella osastolla. Hänen erikoisalaansa kuuluvat terrorismi, aseelliset ei-valtiolliset toimijat, rauhanprosessit, hauraat valtiot, kriisinhallinta, kehityspolitiikka ja ennakointi.

Ruohomäki on työskennellyt YKn, World Vision-järjestön ja Suomen valtion palveluksessa Kambodzassa, Laosissa, Palestiinassa ja Afganistanissa sekä suorittanut useita erityistehtäviä konflikti- ja sotatoimialueilla Lähi-idässä, Afrikan mantereella sekä Myanmarissa. Ruohomäki osallistui Turun 2017 terrori-iskun tutkintaan Keskusrikospoliisin ja Onnettomuustutkintakeskuksen kanssa. Ruohomäki on myös työskennellyt tutkijana Helsingin yliopistossa, Lontoon yliopiston School of Oriental and African Studies-oppilaitoksessa sekä Suomen Akatemiassa.

Moderaattori

Anni Lindgren

Asiantuntija, UPI

Anni Lindgren työskentelee Ulkopoliittisessa instituutissa viestinnän asiantuntijana. Lindgrenillä on usean vuoden kokemus The Ulkopolitist -podcastin tuottamisesta ja toimittamisesta.