UPI Live: Voiko Venäjä voittaa sodan?

Livestream · 15.02.2024 13:00 - 14:00

Venäjän täysimittainen hyökkäys Ukrainaan on vavisuttanut Euroopan turvallisuusarkkitehtuuria jo kaksi vuotta. Kun sota leimahti helmikuussa 2022, johtajat länsimaissa lupasivat tukea Ukrainan taistelua niin kauan kuin tarvetta on. Nyt varaukseton tuki on kuitenkin uhattuna.

Etenkin eurooppalaisten valtioiden hupenevat asevarastot ja kiristyvät kukkaronnyörit, kansalliset poliittiset muutokset ja Yhdysvaltain presidentinvaalien luoma epävarmuus ovat johtaneet soraääniin lännen aiemmin yksimielisessä kuorossa. Ongelmia aiheuttavat ensi kertaa sitten sodan alkamisen myös Ukrainan sisäiset suhteet, kun asevoimien komentaja Valerii Zalužnyi on julkisesti haastanut Volodymyr Zelenskyin näkemyksiä sodan tilanteesta.

Samaan aikaan Venäjä on vahvistanut armeijaansa ja vaikuttaa jatkavan sotatoimiaan menetyksistä välittämättä. Voittaako Venäjä sodan – ja mitä se tarkoittaisi niin Suomelle, Euroopalle kuin koko maailmalle?

Helmikuun UPI Live -lähetyksessä keskustellaan Ukrainan sodasta torstaina 15. helmikuuta kello 13.00. Suorassa lähetyksessä aihetta käsittelevät Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Jussi Lassila, johtava tutkija Charly Salonius-Pasternak ja tutkija Minna Ålander. Keskustelun moderoi instituutin asiantuntija Anni Lindgren.

Ilmoittaudu seuraamaan tilaisuutta täällä.

Katso UPI Livejä Youtubessa tai kuuntele jaksoja Spotifyssa.

Puhujat

Jussi Lassila

Vanhempi tutkija

Jussi Lassila toimii vanhempana tutkijana Venäjä, EU:n itäinen naapurusto ja Euraasia- tutkimusohjelmassa Ulkopoliittisessa instituutissa. Hän on julkaissut laajasti Venäjän sisäpolitiikkaan liittyen, erityisesti identiteettipolitiikasta, nationalismista, populismista ja poliittisesta viestinnästä. Hän on kommentoinut laajasti Venäjän politiikkaan ja yhteiskuntaan liittyvistä aiheista erityisesti suomalaisessa mediassa.

Charly Salonius-Pasternak

Johtava tutkija

Charly Salonius-Pasternak on johtava tutkija Ulkopoliittisen instituutin Yhdysvaltojen politiikan ja vallan tutkimuskeskuksessa. Instituutissa hän keskittyy Yhdysvaltojen sisä- ja ulkopolitiikkaan, transatlanttisiin suhteisiin ja Itämeren alueen puolustukseen sekä hybridivaikuttamiseen. Poikkileikkaavia temaattisia aiheita ovat kriisinhallinta, teknologian vaikutus yhteiskuntiin ja sodankäyntiin ja laajat globaalin turvallisuuden trendit.

Minna Ålander

Tutkija

Minna Ålander tutkii Saksan ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa Ulkopoliittisen instituutin Euroopan unioni ja strateginen kilpailu -tutkimusohjelmassa. Hän on mukana myös Matti Pesun johtamassa Suomen kehittyvää roolia euroatlanttisessa turvallisuudessa analysoivassa tutkimushankkeessa, jossa hän keskittyy erityisesti Suomen turvallisuus- ja puolustuspolitiikkaan, Pohjois-Euroopan turvallisuuteen ja pohjoismaiseen puolustusyhteistyöhön.

puheenjohtaja

Anni Lindgren

Asiantuntija