Valtapolitiikkaa öljyn jälkeen: Miten vihreä energiasiirtymä muokkaa Euroopan ja Venäjän välejä?

Webinaari · 17.01.2022 14:00 - 15:00

 

Energia kytkee EU:n ja Venäjän toisiinsa. Euroopan maat ostavat Venäjältä fossiilisia polttoaineita, joiden kauppa rahoittaa Vladimir Putinin hallintoa ympäröivää poliittista eliittiä. EU:n kunnianhimoiset ilmastotavoitteet muuttavat tätä suhdetta perustavanlaatuisella tavalla.

Kun Eurooppa jättää fossiiliset polttoaineet, miten käy Venäjän talouden ja poliittisen vakauden? Miten Venäjä pyrkii muokkaamaan Euroopan ilmastopolitiikkaa? Onko EU varautunut energiasiirtymän poliittisiin seurauksiin? Kuinka Venäjä vaikuttaa ulkomailla, Suomi mukaan lukien, Rosatomin ydinvoimahankkeiden kautta?

Ulkopolitiikka-lehden webinaarissa keskustellaan tuoreimman lehden teeman mukaisesti energiasiirtymän poliittisista seurauksista. Uusin Ulkopolitiikka-lehti ilmestyi 9.12.2021.

Puhujat

Emma Hakala

Vanhempi tutkija, Ulkopoliittinen instituutti

Emma Hakala on vanhempi tutkija Ulkopoliittisessa instituutissa. Lisäksi hän toimii post-doc -tutkijana Helsingin yliopistolla ja on jäsen BIOS-tutkimusyksikössä. Hakalan tutkimusaloja ovat ympäristö- ja ilmastoturvallisuus, joihin hän on perehtynyt sekä kansainvälisessä että Suomen kontekstissa.

Veli-Pekka Tynkkynen

Venäjän ympäristöpolitiikan professori, Helsingin yliopisto

Veli-Pekka Tynkkynen toimii Venäjän ympäristöpolitiikan professorina Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutissa. Yli 20-vuotisella tutkijanurallaan hän on keskittynyt Venäjän ympäristön hallintaan, luonnonvarojen hyödyntämiseen ja aluekehitykseen liittyvään vallankäyttöön. Suomen Akatemia, strategisen tutkimuksen neuvosto ja valtioneuvoston kanslia sekä Koneen Säätiö ovat rahoittaneet useita Tynkkysen johtaman kymmenhenkisen kansainvälisen tutkimusryhmän hankkeita (blogs.helsinki.fi/tynkkynen). Hän luotaa maantieteilijän näkökulmasta Venäjän nykytilaa ja tulevaisuuden valintoja kirjassaan “The Energy of Russia. Hydrocarbon Culture and Climate Change” (E. Elgar, 2019).

Haastattelija

Matti Koskinen

Toimituspäällikkö, Ulkopolitiikka-lehti

Matti Koskinen on Ulkopolitiikka-lehden vt. toimituspäällikkö, joka on aikaisemmin työskennellyt vapaana toimittajana ja Helsingin Sanomien ulkomaantoimituksessa. Koskinen valmistui Helsingin yliopistosta Itä-Aasian tutkimuksen maisteriksi ja hän on erikoistunut kansainvälisen politiikan, talouden ja teknologian aiheisiin.