EU ja Venäjä hierovat ilmastosopua
Kauppalehti
Päivi Isotalus

Euroopan unioni ja Venäjä yrittävät 18. päivä marraskuuta pidettävässä huippukokouksessa löytää yhteistä säveltä ilmastokysymyksiin.

Eniten Venäjän ja EU:n välejä ilmastoasioissa hiertää kysymys ”kuumasta ilmasta” eli käyttämättömistä päästöoikeuksista.

Venäjällä on kertynyt runsaasti käyttämättömiä päästöoikeuksia, jotka se haluaisi siirtää vuoden 2013 jälkeen alkavalle päästökauppakaudelle.

EU ei voi oikein Venäjän vaatimuksiin suostua. Päästöoikeuksien siirtäminen seuraavalle kaudella vesittäisi päästöjen vähentämiseen tähtääviä tavoitteita ja polkisi myös päästöoikeuksien hintoja.

Osapuolet yrittävät löytää kompromissia, niin että Kööpenhaminan ilmastokokouksessa voitaisiin saavuttaa kaikkien hyväksyttävissä oleva sopimus.

Tullit pannaan

Tukholman huippukokous ei voi ohittaa myöskään talouskriisiä. EU on nyreissään lukuisista tullien ja tariffien korotuksista, joita Venäjä on talouskriisin varjolla ottanut käyttöön.

Huippukokouksen isäntä, Ruotsin pääministeri Fredrik Reinfeldt, ja EU:n komission puheenjohtaja José Manuel Barroso tulevat todennäköisesti kertomaan Venäjän presidentille Dmitri Medvedeville, ettei protektionismi ole oikea lääke talouskriisiin.

Oman teollisuuden suojaaminen ei edistä myöskään Venäjän jäsenyyttä Maailman kauppajärjestössä WTO:ssa, mikä tuntuu olevan huippukokousten ikuisuuskysymys. Vaatimus Valko-Venäjän ja Kazakstanin yhtäaikaisesta hyväksymisestä ei ainakaan nopeuta prosessia.

Energia puhuttaa

Viime tapaamisessa kaukaisessa Habarovskin kaupungissa toukokuussa kiisteltiin kaasutoimituksista.

Venäjä oli aiemmin talvella katkaissut Ukrainan kautta kulkevat kaasutoimitukset maksurästien vuoksi. Samalla miljoonat eurooppalaiset jäivät ilman kaasua keskellä kylmintä talvea.

Venäjä yritti Habarovskissa huonolla menestyksellä saada EU:n mukaan Ukrainan kaasulaskun maksajaksi. Kaasukysymykset nousevat todennäköisesti esiin myös Tukholmassa, koska ongelma ei ole poistunut mihinkään Ukrainan taistellessa yhä ankaramman talouskriisin ja sikainfluenssan kourissa.

EU yrittää ehkä saada Venäjää myös mukaan energiaperuskirjaan. Venäjä kuitenkin ilmoitti jo kesällä, ettei se aio sopimusta allekirjoittaa.

Lientymistä

Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Arkady Moshes ei odota EU:n ja Venäjän huippukokoukselta suuria läpimurtoja. Neuvotteluiden ilmapiiri on kuitenkin parantunut edellisistä tapaamisista.

EU:n ja Venäjän suhteet ovat olleet pitkään hankalat. Ne viilenivät entisestään vuosi sitten Venäjän ja Georgian konfliktin vuoksi. Myös kaasutoimitusten katkokset ovat hiertäneet välejä.

Nyt Venäjän ja Yhdysvaltojen välisissä suhteissa on tapahtunut lientymistä. EU ei halua jäädä paitsi tästä ilmapiirin lämpenemisestä, vaan yrittää parantaa suhteita Venäjään.

Lisäksi talouskriisi on tehnyt Venäjästä yhteistyöhaluisemman. Öljyn hinnan lasku viime vuoden huippulukemista on nakertanut sen itseluottamusta.

Jo huippukokouksen järjestäminen Tukholmassa on Moshesin mukaan merkki välien paranemisesta. Aiemmin Venäjä ei ollut erityisen halukas kokoustamaan Ruotsissa. Ruotsin hallituksen myönteinen päätös Nord Stream -kaasuputkelle on lieventänyt kuitenkin tätäkin asennetta.

EU:n ja Venäjän huippukokouksessa esillä

  • Osapuolet keskustelevat Kööpenhaminan ilmastokokouksesta.
  • Ukrainan ja Venäjän kaasukiistat saattavat nousta esille muiden energiakysymysten rinnalla.
  • Venäjä haluaa EU:lta tiekarttaa, miten ja millä aikataululla viisumivapaus toteutuu.
  • Venäjän WTO-jäsenyys on esillä mutta tuskin etenee.
  • EU moittii Venäjää protektionismista.