'Konfliktit vetävät seikkailunhaluisia'
Kaleva
Tatu Airo

Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Teemu Sinkkonen totesi Kaleva-lehden haastattelussa 6.3., että konfliktit vetävät seikkailunhaluisia. Hän ei kuitenkaan uskonut, että kaikki Suomesta Syyriaan lähteneet taistelijat olisivat radikaaleija terroristeja.

 

Poliittista radikalismia tutkinut Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Teemu Sinkkonen sanoo, että konfliktien taistelukentät vetävät puoleensa seikkailunhaluisia ihmisiä.
Hän ei kuitenkaan usko, että kaikki Syyriaan Suomesta lähteneet taistelijat olisivat radikaaleja terroristeja. Monet eivät välttämättä lähtiessään tiedä, mihin ryhmittymään he päätyvät.
Sinkkosen mukaan on mahdollista, että osa taistelijoista on lähtenyt ajamaan demokratiaa diktatuurin tilalle, mutta päätynytkin ryhmään, jonka tavoitteet ovat toisenlaiset. Ulkomaalaisia taistelijoita saatetaan myös käyttää hyväksi.
”Otetaan esimerkiksi passi pois ja kiristetään tekoihin.”
Taisteluihin lähtevät ovat kuitenkin usein valmiita menemään äärimmäisyyksiin.
”En silti usko, että Syyriasta Suomeen palaavat alkaisivat täällä suoraan toimintaan. Suomi ei ole keskeinen maa ääri-islamilaisessa maailmankuvassa. Rekrytointia tai rahoitustoimintaa he saattaisivat tehdä.”
Sinkkonen ei pidä Suomesta Syyriaan lähteneiden määrää lopulta kovin suurena.