Ulkopoliittisen instituutti järjestämä keskustelu Mitä Nato on ja mitä Nato ei ole pidetään perjantaina 30.6. Porin SuomiAreenassa. Lisäksi Ulkopoliittisen instituutin tutkijoita on mukana yhteensä seitsemässä keskustelussa. Katso koko ohjelma SuomiAreenan nettisivuilta. 

30.6. Ulkopoliittisen instituutin järjestämä keskustelu: Mitä Nato on ja mitä Nato ei ole

Venäjän hyökättyä Ukrainaan helmikuussa 2022 suomalaisten Nato-jäsenyyden kannatus Suomessa nousi historiallisen korkealle tasolle. Suomi liittyi vauhdilla Natoon, mutta mitä kaikkea Nato oikeastaan on ja mitä se ei ole? UPIn johtaja Mika Aaltola, tutkijatohtori Iro Särkkä ja johtava tutkija Matti Pesu avaavat Natoon liittyviä kysymyksiä, väittämiä ja myyttejä SuomiAreenan Antinkadun lavalla. Johtava tutkija Charly Salonius-Pasternak moderoi. Lue lisää. 

Muita keskusteluita, joissa UPIn tutkijoita on mukana:

27.6. Väittely: Kuka tarvitsee presidenttiä?

Yhdet vaalit on keväällä käyty ja seuraavat ovat jo tuloillaan. 12 vuoden kuuliaisuus on pian ohi, mutta mihin me edes tarvitsemme seremoniallista nauhanleikkaajaa? Mihin me tarvitsemme presidentti-instituutiota? Onko sillä todellista valtaa, kun ei enää tarvitse olla mielin kielin itään päin? Väittelyllä avataan vahvalla ravistelulla presidenttipeliä ja spekulaatiota. Kohdeyleisönä Vaakunan terassilla illalla viihtyvät politiikkaintoilijat. UPIsta keskustelemassa on tutkija Henri Vanhanen. Lue lisää. 

28.6. Kehitysyhteistyön kasvava merkitys muuttuneessa maailmassa

Keskustelussa pohditaan, mikä rooli kehitysyhteistyöllä on Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikassa. UPIsta keskustelemassa on johtava tutkija Katariina Mustasilta. Lue lisää. 

28.6. Missä mennään Venäjä?

Ajankohtaiskeskustelussa käsitellään Venäjän ja lännen välistä tilannetta sekä venäläisen yhteiskunnan näkymiä ja muutosta sodan myötä. UPIsta keskustelemassa on tutkijatohtori Kristiina Silvan. Lue lisää.

28.6. Mikä on kotimaisen aurinkoenergian rooli kansainvälisessä mittakaavassa?

Meillä on maata, tuulta ja aurinkoa. Meihin luotetaan. Voisiko Suomi olla uusiutuvan energian ja siihen perustuvien tuotteiden merkittävä viejämaa ja mikä rooli teollisen mittakaavan aurinkoenergialla tässä yhtälössä voi olla? Kuinka voittavan käden kortit pelataan nyt isossa kuvassa fiksusti? Keskustelussa UPIsta mukana on johtaja Mika Aaltola. Lue lisää. 

28.6. Varusmiespalveluksen uudistumisen suunta Nato-Suomessa

Varusmiesliiton isännöimä keskustelutilaisuus asepalveluksen kehittämisestä Nato-Suomessa. UPIsta keskustelemassa on johtaja Mika Aaltola. Lue lisää. 

28.6. Globaali arvokamppailu – miten käy liberaalin demokratian?

Liberaali maailmanjärjestys on murroksessa, kun itsevaltaiset johtajat haastavat demokratian ja oikeusvaltion periaatteita sekä sivuuttavat arvoperustaisen monenkeskisen yhteistyön. Kestääkö kansainvälinen sääntöpohjainen järjestelmä autoritäärisyyden nousun? The Ulkopolitistin paneelikeskustelussa pohditaan, miten muuttuvaan maailmanjärjestykseen tulisi sopeutua ja miten liberalismin liekkiä voidaan pitää yllä myös siellä, missä se on näennäisesti jo sammutettu. Keskustelussa UPIsta on mukana johtaja Mika Aaltola. Lue lisää. 

29.6. Piispojen iltahetket: Laaja turvallisuus – saako vapauden puolesta sotia?

Koronapandemia ja Venäjän Ukrainassa käymä hyökkäyssota ovat ravisuttaneet käsitystämme turvallisuudesta. Mitä turvallisuus on? Kumpi on tärkeämpää, aseiden tuoma kova turvallisuus vai sisäinen rauha? Toivo ja pelko kamppailevat meissä tulevaisuuteen suuntautuneina asenteina – mitä meidän kannattaa pelätä ja mitä ei? Onko turvallisuuden ja vapauden puolesta oikein käydä sotaa? Tilaisuutta ei striimata. Tilaisuus pidetään Keski-Porin kirkossa, osoitteessa Hallituskatu 1a. Tilaisuudessa UPIsta mukana on johtaja Mika Aaltola. Lue lisää. 

30.6. Mitkä vapaudet tarvitsevat puolustajaansa 2023?

Uskonnonvapauslain voimaantulosta Suomessa tulee vuonna 2023 kuluneeksi 100 vuotta. Laki oli aikanaan hyvin edistyksellinen ja loi pohjaa moniarvoiselle yhteiskunnalle. Mitkä vapaudet tarvitsevat puolustajaa vuonna 2023? Mikä nyt olisi edistyksellistä sekä edistäisi yhteiskunnan vakautta ja hyvää yhteistä elämää? UPIsta keskustelemassa johtaja Mika Aaltola. Lue lisää.