Ulkopoliittisen instituutin (UPI) hallitus ei hyväksy instituutin tutkijoihin kohdistuvaa uhkailua, häirintää tai painostusta missään muodossa. 

Tutkijoihin kohdistuva vihapuhe ja uhkailu vahingoittavat demokraattista yhteiskuntaa ja avointa keskustelua ulko- ja turvallisuuspolitiikasta. Tutkijoiden vapautta tuoda asiantuntijamielipiteensä julki ei saa kaventaa tai rajoittaa, sillä tutkijat tekevät työtään julkisen keskustelun ja päätöksenteon tukena. On erittäin huolestuttavaa, jos tutkijat joutuvat työtään tehdessään kokemaan uhkailua, vihapuhetta tai epäasiallista käytöstä.

UPIn hallitus tukee tutkijoiden perustuslaillista oikeutta tieteen vapauteen ja oikeuteen valita tutkimusaiheensa ja -menetelmänsä samoin kuin oikeutta julkaista tutkimustuloksensa. Tutkijoiden vapautta tuoda asiantuntijamielipiteensä julki ei saa missään muodossa kaventaa tai rajoittaa.

Ulkopoliittisen instituutin hallitus korostaa tutkijoiden ehdotonta oikeutta tieteen vapauteen ja sananvapauteen sekä osallistumiseen julkiseen keskusteluun.

Ulkopoliittisen instituutin hallitus
Kai Sauer, puheenjohtaja
Anu Kantola, varapuheenjohtaja
Risto Heiskala
Ville Kaunisto
Kimmo Kiljunen
René Nyberg
Sakari Puisto
Paula Vanninen
Lauri Voionmaa