Eurooppalaisen Suomen hallitus on valinnut Ulkopoliittisen instituutin EU-ohjelmajohtaja Juha Jokelan Vuoden eurooppalainen -tunnustuksen saajaksi. Tunnustus jaetaan Eurooppa-päivänä 9.5. kello 16:20 alkaen tilaisuudessa, jota voi seurata suorana Eurooppa-päivän verkkosivuilla (www.eurooppapaiva.fi). 

Vuosittain Eurooppa-päivänä 9.5. myönnettävä Vuoden eurooppalainen -tunnustus annetaan henkilölle, joka luo keskustelua ja lisää tietoisuutta Euroopan unioniin ja Eurooppaan liittyvissä poliittisissa, yhteiskunnallisissa ja inhimillisissä kysymyksissä. Tunnustuksen saaja edistää toiminnallaan eurooppalaisten arvojen, kansainvälisen yhteistyön ja demokratian toteutumista Suomessa, Euroopassa ja maailmalla.

Eurooppalainen Suomi julkaisi aiemmin tänä vuonna kaikille avoimen kyselyn, johon pyydettiin ehdotuksia Vuoden eurooppalainen -tunnustuksen saajaksi. Kyselyyn esitettiin laajasti eri alojen edustajia aina tutkimuksesta kansalaisjärjestöihin, politiikkaan ja toimittajiin. Hallitus valitsi laajasta joukosta Juha Jokelan tunnustuksen saajaksi, sillä hän on jo vuosien ajan edistänyt keskustelua ja tietoisuuden lisäämistä Eurooppaan ja kansainvälisiin kysymyksiin liittyvissä poliittisissa, yhteiskunnallisisssa ja inhimillisissä kysymyksissä.

“Jokelan kyky tehdä monimutkaisista EU-asioista kansalaisille helposti omaksuttavia sekä hänen väsymätön työnsä faktapohjaisen keskustelun edistämisen hyväksi on laajasti arvostettua. Aikana, jolloin ulko- ja turvallisuuspoliittiset asiat ovat entistä painavempia sekä Euroopassa että Suomessa, Jokelan rauhallinen ja asiantunteva tyyli nostaa esiin ulko- ja turvallisuuspoliittisia asioita poliittisen päätöksenteon tueksi on erityisen ansiokasta. Disinformaatio ja misinformaatio leviävät nykyajan yhteiskunnissa ennenäkemättömän nopeasti ja Jokelan panos suomalaisen yhteiskunnallisen keskustelun rakentamisessa on tältäkin osin ensiarvoisen tärkeä”, kiittää Eurooppalaisen Suomen puheenjohtaja, kansanedustaja Ville Kaunisto (kok).

Vuoden eurooppalainen -tunnustuksen myöntämisestä päätti Eurooppalaisen Suomen hallitus ja hallitus oli päätöksessään yksimielinen.