Kuinka Venäjä vastaa?
Ilta-Sanomat
Johannes Kotkavirta

Programme Director at the Institute Mika Aaltola commented on the economic sanctions against Russia in Ilta-Sanomat on July 30th. According to him, Russia might react dramatically to measures taken against it.

Pakotteet:Tutkija huolestui Putinin lähipiirin sotakommenteista.

KuinkaVenäjä vastaa EU:n sille eilen määräämiin pakotteisiin, ja mitä tämä tarkoittaa Suomen kannalta?

Tutkijat ja poliitikot olivat vielä eilen varsin erimielisiä esimerkiksi energia-, ase- ja rahoitusaloja koskeneiden toimien vaikutuksista. Ulkopoliittisen instituutin suurvalta- ja turvallisuuspolitiikan tutkijaMika Aaltolapitää Venäjän mahdollisia vastapakotteita varteenotettavana uhkana Suomen taloudelle

– Venäjä saattaa reagoida dramaattisesti tällaisiin kehityssuuntiin. Totta kai se saattaa puraista myös Suomeen, Aaltola sanoo.

Hän kuitenkin muistuttaa pakotteiden tarkoituksesta: ehkäistä Venäjän Ukrainassa käyttämiä sotilaspoliittisia keinoja, joilla olisi vaikutusta myös muihin naapurimaihin.

– Valintatilanne on sellainen, jossa valittavana ei ole kovin monia hyviä vaihtoehtoja.

Pahimmatpelot liittyvät juuri Venäjän vastaamiseen sotatoimin. Aiemmin päivällä brittiläinen talouslehtiFinancial Timesuutisoi presidenttiVladimir Putininlähipiiriin kuuluvan henkilön jäätävästä kommentista liittyen Haagin välitystuomioistuimen Venäjälle antamaan tuomioon energiayhtiö Jukosiin liittyvässä jupakassa.

– Eurooppaan on tulossa sota. Uskotteko tosiaan, että tällä on mitään merkitystä, Putinia lähellä oleva henkilö totesi lehdelle.

Aaltolan mielestä puheet kannattaa ottaa vakavasti.

– Tietysti se on huolestuttavaa, jos tällaiset tiedot pitävät paikkansa. Se osoittaa tämän tilanteen huolestuttavuuden, johon olemme Euroopassa joutuneet Venäjän muuttuneen politiikan johdosta, Aaltola toteaa.

– Jos Putin päättää lisätä pöydällä panoksia, hän saattaa käyttäytyä vastoin lännen odotuksia. Paineet ovat siellä kovat. Toivottavasti tilanteen purkamiseksi kyetään löytämään parempia vaihtoehtoja, hän toivoo.

Aaltola kuitenkin korostaa, että sotapuheet viittaavat vain Itä-Ukrainan kriisin ratkaisemiseen aseellisesti.

– Euroopassahan on jo sota, sillä Itä-Ukrainan tilanne täyttää kaikki sodan tunnusmerkit, hän sanoo.

EU:neilen asettamia talouspakotteita Aaltola pitää melko maltillisina.

– Tietysti Venäjällä on se pelko, että kun näihin sektoripakotteisiin on lähdetty, niin niitä voidaan laajentaa, hän sanoo.

Tehokkaimpana Aaltola pitää rahavirtoja patoavia finanssisanktioita.

– Venäjällähän suurin pelko on pudota roskalainaluokkaan, joka estäisi suurten investointien tekemisen venäläisiin kohteisiin.

Suomenkannalta niiden vaikutukset näkyvät lähinnä Venäjään liitettyjen taloudellisten odotusten kariutumisena. Aaltola yhtyy pääministeriAlexander Stubbin(kok) näkemykseen, jonka mukaan toimilla ei suoraan ole merkittäviä vaikutuksia Suomen taloudelle.

– Mitään järisyttävää muutosta jo hankalaan taloustilanteeseen tuskin on tulossa. Mutta nähtäväksi jää, miten Venäjä vastaa vastapakotteillaan tai sotilaallisin keinoin Ukrainassa.

Eurooppa- ja ulkomaankauppaministeriLenita Toivakka(kok.) puolestaan kirjoitti blogissaan, että kun EU:n toimet iskevät Venäjän talouteen, sillä on vaikutusta myös Suomeen.

– Joudumme tasapainoilemaan sen välillä, mikä on moraalisesti ja oman turvallisuutemme kannalta oikein ja mikä on parasta lyhyen tähtäimen taloudellisille eduillemme, Toivakka kirjoitti.