EGYPTISTÄ VOI MUODOSTUA LÄNSIMAILLE EPÄVAKAA KUMPPANI

Suomenkielinen yhteenveto Ulkopoliittisen instituutin Briefing Paperista 72:

Egyptissä on meneillään kriittinen siirtymävaihe. Presidentti Hosni Mubarakin terveydentilan kerrotaan heikentyneen, ja ensi vuoden presidentinvaaleissa valta tulee todennäköisesti siirtymään uudelle johtajalle. Vaalien tuloksella on suuri merkitys koko lähialueelle.

Marras-joulukuussa pidetyistä parlamenttivaaleista muodostui poliittinen farssi, ja Egyptistä tuli käytännössä yksipuoluevaltio. Vaalit osoittivat toisaalta, että nykyhallinto haluaa pitää myös tulevan vallanvaihdoksen ohjakset tiukasti käsissään, toisaalta niiden myötä esiin nousivat myös sen heikkoudet.

Koska keskeiset oppositioehdokkaat eivät saa asettua ehdolle presidentinvaaleissa, äänestäjien on todennäköisesti tehtävä valinta nykyisen presidentin pojan Gamal Mubarakin ja toisen sisäpiirin ehdokkaan välillä.

Kuka presidentiksi sitten valitaankin, hän ei voi nojata laajaan kansansuosioon. Lisäksi hän joutuu puolustamaan asemiaan kotimaisia haastajia vastaan. Tämän johdosta Egyptistä voi muodostua länsimaiden näkökulmasta epävakaa kumppani.

Lyhyellä aikavälillä Euroopan unionin Egypti-suhteet vaativat tasapainoilua kahden tavoitteen – demokratian edistämisen ja epävakauden torjumisen – välillä. Unionin tulisi tehdä Egyptin hallinnolle selväksi, ettei kansalaisvapauksien rajoittamista entisestään tulla katsomaan läpi sormien.

Pidemmällä aikavälillä unionin on opittava toimimaan hyvin erilaisen Egyptin kanssa kuin minkä olemme tähän asti tunteneet. On arvioitava uudelleen Egyptin roolia koskien EU:n Välimeren ja Lähi-idän alueen politiikkaa ja mukautettava kahdenväliset suhteet uuden tilanteen mukaisiksi.