VENÄJÄN SÄHKÖREFORMI ONNISTUI TAVOITTEESSAAN

Suomenkielinen yhteenveto Ulkopoliittisen instituutin Working Paperista 68:

Valtion kontrolloima monopoliyhtiö RAO UES hallitsi Venäjän sähkömarkkinoita aina vuoden 2008 puoliväliin saakka. Uudistuksen tarpeellisuudesta keskusteltiin Venäjällä koko 1990-luvun ajan, mutta todellisia askelia sähkösektorin liberalisoinnissa ja yksityistämisessä otettiin vasta 2000-luvun alussa. Kansainvälisesti vertaillen Venäjän reformit käynnistyivät myöhään, mistä syystä niiden suunnittelussa voitiin käyttää hyväksi muualla saatuja opetuksia.

Kymmenessä vuodessa valtion monopoli on hävinnyt kokonaan ja tilalle on luotu kymmeniä yksityisiä toimijoita. Samalla sähkön hinnoittelu on suurelta osin vapautettu; hintasääntelyn piirissä ovat vuoden 2011 alusta alkaen vain kotitalouskäyttäjät sekä muutamat eristyksissä olevat alueet.

Uudistuksen keskeinen tavoite – uusien investointien houkutteleminen sähkön tuotantoon ja jakeluun – näyttää toteutuvan vuoden 2008 lopulla iskeneestä talouskriisistä huolimatta. Venäjän uudistussuunnitelma oli hyvin kunnianhimoinen ja se kattoi maantieteellisesti maailman suurimman yhtenäisen sähkömarkkina-alueen. Lisäksi sähköreformi on viime vuosilta harvinainen esimerkki Venäjällä toteutetusta hyvin liberaalista, kansainvälisten oppien mukaisesta uudistuksesta.

Uudistus ei suinkaan ole vielä valmis. Suurimmat haasteet liittyvät sähkömarkkinoiden valvontaan ja sääntelyyn. Sähkön tuotanto, jakelu ja kauppa ovat kaikkialla maailmassa tarkasti säädeltyjä toimialoja, ja sääntelyn merkitys kasvaa samalla kun valtion suora rooli markkinoilla supistuu. Venäjällä uudet investoinnit perustuvat toistaiseksi sähköntuottajien ja viranomaisten välisiin suoriin kapasiteettisopimuksiin. Markkinaehtoisille investoinneille uuteen tuotantokapasiteettiin ei ole jätetty tilaa.