Median kontrollointi on aina ollut presidentti Vladimir Putinin vallankäytön ytimessä. Viimeisen vuoden aikana sananvapauden tukahduttaminen on kuitenkin ottanut Venäjällä käänteen huonompaan niin laadullisesti kuin määrällisesti. Poliittinen johto pitää riippumatonta mediaa uhkana ja haluaa siksi hallita sitä entistä kokonaisvaltaisemmin.

Erityisesti median ja yksittäisten toimittajien julistaminen ”ulkomaisiksi agenteiksi” on yleistynyt tuntuvasti. Sorto on saanut useat journalistit ja mediat lähtemään maasta. Internetin mahdollistamasta, maanpaosta tuotetusta journalismista on tullut tärkeä osa maan riippumatonta mediaa.

Internetin ja länsimaisten media-alustojen kasvava merkitys sekä valtion hallitseman television suosion lasku ovat keskeisiä syitä hallinnon kiihtyneelle painostukselle.

Vaikeissa olosuhteissa suurten internet-yhtiöiden valmius sensuroida poliittista sisältöä kaupallisten etujensa vuoksi rajoittaa entisestään tiedonvälitystä Venäjällä. Tämänkaltaista kehitystä on vastustettava.

Veera Laine
Tutkijatohtori
Vanhempi tutkija