Euroopan unionin ja Venäjän välinen kaasukauppa kasvoi merkittävästi vuosina 2016 ja 2017, vaikka poliittiset suhteet olivat kriisissä. Samaan aikaan kaksi EU:n ja Venäjän energiasuhteisiin liittyvää kiistaa saatiin sovituiksi. Ne koskivat Gazpromin monopolistisia toimintatapoja ja EU:n kolmatta energialainsäädännön pakettia.

Venäläiset yritykset ovat investoineet uusiin infrastruktuurihankkeisiin, joiden on määrä jouduttaa kaasun vientiä Eurooppaan. Jamalin nesteytetyn maakaasun terminaali avattiin joulukuussa 2017, ja TurkStream sekä Nord Stream 2 -kaasuputkea rakennetaan parhaillaan. Venäjän ja EU:n energiasuhteita kuitenkin rasittavat ennen kaikkea EU:n sisäinen kiista Nord Stream 2:sta ja epävarmuus siitä, jatkuuko kaasun toimittaminen Ukrainan alueen kautta.

Sellainen Venäjän, EU:n ja Ukrainan välinen sopimus olisi mahdollinen, jossa Nord Stream 2 -putkeen liitettäisiin sopimustakuut kaasutoimitusten jatkumisesta Ukrainan kautta. Tämä vastaisi myös Venäjän asiakkaiden toiveisiin Etelä- ja Itä-Euroopassa.

Johtava tutkija