Laitaoikeiston odotetaan saavan vuoden 2024 eurovaaleissa enemmän paikkoja Euroopan parlamentissa kuin koskaan aiemmin. Myös kansallisella tasolla laitaoikeistopuolueita nousee jäsenvaltioiden hallituksiin yhä useammin. Laitaoikeiston menestyksestä huolimatta keskustaoikeistolaisella Euroopan kansanpuolueella (EPP) tulee olemaan keskeinen rooli EU-instituutioissa seuraavalla vaalikaudella.

EU:n konsensukseen perustuva järjestelmä suojaa unionia laitaoikeistolaisten puolueiden yhtäkkiseltä valtaannousulta. Puolueiden saavutettua tietyn aseman järjestelmä kuitenkin myös estää muita toimijoita muodostamasta enemmistöjä ilman niitä.

EU:lla ei siis ole edessään laitaoikeiston ylivoimainen vaalivoitto ja valtaannousu. Sen sijaan laitaoikeistolaisten puolueiden valta kasvaa vaivihkaa, kun poliittisen keskustan puolueet muuttuvat aiempaa avoimemmiksi yhteistyölle ja laitaoikeistolaiset näkemykset alkavat normalisoitua poliittisessa puheessa.

Ristiriitaista kyllä, kansallisen suvereniteetin suojelemiseksi luodut mekanismit (kuten vaatimukset yksimielisyydestä neuvostossa) tarjoavat laitaoikeistopuolueille parhaimmat mahdollisuudet vaikuttaa EU-politiikkaan, vaikka kyseiset puolueet edustaisivatkin vain vähemmistöä EU:n kansalaisista.

Vanhempi tutkija