Ukrainan itäosissa käynnissä oleva sotilaallinen konflikti on keskeisin maan sisäistä poliittista tilannetta määrittelevä tekijä. Niin kauan kuin konflikti vahvistaa käsitystä siitä, että vain uudistunut Ukraina voi selvitä siitä, se voi edistää maassa tehtäviä muutoksia. Toisaalta konflikti vaikeuttaa uudistusten tekemistä, koska se kuluttaa maan voimavaroja ja – mikä vielä tärkeämpää – koska Ukraina voi perustella sillä omaa toimettomuuttaan.

Tällä hetkellä useat tekijät toimivat uudistusten hyväksi. Ukrainan parlamentissa huomattava enemmistö kansanedustajista suhtautuu uudistuksiin myönteisesti, ja hallituksella on kansalaisten tuki takanaan. Reformeja vastustavan opposition vaikutusvalta on pienempi kuin koskaan. EU:n kanssa solmittu assosiaatiosopimus ja Kansainvälisen valuuttarahaston avustusohjelma ovat voimakkaita muutoksen puolesta toimivia välineitä.

Edistys on kuitenkin toistaiseksi ollut vähäistä. Tarvittavat muutokset tulevat olemaan ukrainalaisten kannalta kivuliaita, mikä osittain selittää haluttomuuden tehdä radikaaleja päätöksiä. Ukraina on äärimmäisen korruptoitunut, ja maan oligarkit vastustavat muutoksia. Viivästykset uudistusten läpiviemisessä uhkaavat tuhota kansalaisten luottamuksen.

Länsimaiden tuki Ukrainan uudistuksille on elintärkeää. Avun tarjoamisessa on noudatettava tiukkaa ehdollisuutta, jotta avulla olisi haluttua vaikutusta.