Sen jälkeen kun Volodymyr Zelenskyi valittiin Ukrainan presidentiksi vuonna 2019, tämän Venäjä-politiikkaa on määrittänyt vaalilupaus rauhan tuomisesta Ukrainaan. Sopimuksen saavuttaminen presidentti Vladimir Putinin kanssa henkilökohtaisesti oli Zelenskyille erityisen tärkeää.

Zelenskyin Venäjä-politiikkaa auttavat ymmärtämään hänen henkilökohtainen ja liiketoimiin kytkeytyvä menneisyytensä, poliittisen kokemuksen puute sekä ongelmat Ukrainan ja lännen välisissä suhteissa.

Zelenskyin suhtautuminen Venäjään oli ulkopoliittisesti epärealistinen, sillä Venäjä odotti tämän pikemminkin antautuvan kuin pyrkivän neuvottelemaan sovintoa. Zelenskyin Venäjä-politiikka jakoi mielipiteitä myös sisäisesti, sillä monet ukrainalaiset eivät pitäneet hyväksyttävänä rauhansopimusta, jonka hintana olisi ollut myönnytykset periaatekysymyksissä.

Pyrkimys ymmärrykseen Moskovan kanssa heikensi vähitellen Zelenskyin poliittista asemaa Ukrainassa. Vastauksena hänen oli tiukennettava kantaansa Venäjään ja venäjämielisiin toimijoihin, mutta suunnanmuutos oli vain osittainen.

Venäjän aloittama hyökkäyssota on muuttanut perusteellisesti Ukrainan yhteiskuntaa ja politiikkaa. Presidentin linja on muodostunut erottamattomaksi osaksi uutta kansallista sota-ajan konsensusta suhteessa Venäjään.

Ohjelmajohtaja
Vanhempi tutkija