Rakastettu johtaja valloittaa verkon
Aamulehti
Ville Vaarne

Ihan kaikki ovat menneet Twitteriin, usko pois.

Niillä suomalaisilla, jotka eivät vielä twiittaa, on itsetutkiskelun paikka. Olemmeko vähemmän ajan hermolla kuin Pohjois-Korean hallitus?

Viime viikolla perustettu Pohjois-Korean Twitter-tili on saanut lähes 10 000 seuraajaa eri puolilta maailmaa. Twiiteissä uhotaan Yhdysvalloille ja Etelä-Korealle, ylistetään rakastettua johtajaa Kim Jong-iliä ja levitetään linkkejä Pohjois-Korean Youtube-sivustoon.

Kehityksen takapajulaksi haukutulla maalla on siis myös kuukausi sitten perustettu Youtube-tili. Miten tämä voi olla mahdollista?

– Pohjois-Koreassa on jo pitkään sijoitettu rahaa it-teknologiaan. Twitter-viesteillä he haluavat ennen kaikkea horjuttaa Etelä-Korean presidentin Lee Myung-bakin asemaa, sanoo Ulkopoliittisen instituutin tutkimusassistentti Kristian Kurki.

Kurjen mukaan Twitterillä ja Youtubella on pohjoiskorealaisille symboliarvoa. Kansalaisille voidaan nyt kertoa, että maa on ottanut haltuunsa kaikkein viimeisimmän teknologian.

Twitter-sivun viestit ovat koreankielisiä, joten niiden sanoma ei välity kahden kiistakumppanimaan ulkopuolelle muuten kuin töksähtelevien käännösohjelmien avulla.

Sen sijaan visuaalinen propaganda toimii universaalilla tavalla.

Youtuben sivulla pohjoiskorealaiset marssivat paraateissa, kohottavat nyrkkiään ilmaan, ilakoivat sekä painivat mahtipontisen musiikin tahdissa.

Heillä on aikaa painia, sillä internettiin on Pohjois-Korean kansalaisilla erittäin tarkoin rajoitettu pääsy. Jopa maan Twitter-tilin lukeminen on heiltä kielletty.