"Dödsoffer varje dag"
Hufvudstadsbladet
Marianne Lydén

En tragedi, men ett finländskt dödsoffer förändrar inte Afghanistanoperationen, är en forskarbedömning.


Forskaren Charly Salonius-Pasternak vid Utrikespolitiska institutet UPI upprörde för ett par år sedan den utrikespolitiska ledningen med att förutspå dödsoffer och konstatera att ingen kan förneka att Finland är med i ett krig i Afghanistan.


Utrikesminister Alexander Stubb (Saml) och försvarsdito Jyri Häkämies (Saml) avfärdade analysen som ansvarslös. Finland är inte i en krigssituation, slog de då fast.


– Nu säger Häkämies att läget har förändrats och att vi har en krigsliknande situation. Det är tydligen så att det krävs dödsoffer för att man ska kunna nämna saken vid rätt namn, suckar Salonius-Pasternak när Hbl ringer upp.


Säkerhetsläget i norr har blivit bara värre, påpekar han.


– Motparten är allt mer upprorsmän söderifrån med en stark ideologisk och religiös övertygelse.


Han tycker det är konstigt att man vill se tragedin som en polisiär sak.


– Som om vi kunde lösa det här bara vi får fast dem som placerade ut bomben och kan ställa dem inför rätta. Det är ett märkligt sätt att tänka när man befinner sig i krig.


Hur realistisk är tidtabellen för bortdragandet av Isaf-trupperna?


– Trupperna ska ju dras bort stegvis i takt med att afghanerna tar över säkerhetsansvaret. Det kan låta hårt, men jag tror inte att tidtabellen påverkas av ett finländskt dödsoffer. Det här kriget skördar dödsoffer varje dag.