Suomalaiset ääriliikkeet: Ääriliikkeiden otteet kovenevat
Iltalehti
Paula Javanainen

Utrikespolitiska institutets forskare Teemu Sinkkonen refererades i tidningen Iltalehti 1.2. Sinkkonens kommentarer gällde extremrörelserna i Finland, vilkas agerande aktualiserades i.o.m knivdådet i Jyväskylä bibliotek.

 

Ääriliikkeistä johtuva laajamittaisen väkivallan riski on viranoma isten mukaan tällä hetkellä pieni. Tutkijat varoittavat vähättelemästä liikkeiden uhkaa.
Jyväskylän keskiviikkoinen puukotus saattaa olla viimeisin esimerkki ääriliikkeiden pyrkimyksestä käyttää väkivaltaa yhteiskunnallisen osallistumisen välineenä. Hyökkäys huipentui Äärioikeisto Suomessa -kirjan esittelytilaisuutta valvomassa olleen ovimiehen puukotukseen.

Tutkija Jussi Jalonen Tampereen yliopistosta arvioi, että äärioikeisto on lisännyt iskujaan nopeassa tahdissa. Samalla väkivallan käyttö on koventunut.

– Mielestäni voi sanoa, että toiminta on tullut väkivaltaisemmaksi, jos on siirrytty kaasun käytöstä puukkoihin.

Jalonen viittaa Helsingissä, Oulussa ja Tampereella parin viime vuoden aikana tehtyihin pippurisumutehyökkäyksiin.

Kun näihin kaupunkeihin lisätään vielä Turku, Pori ja osa Pohjois-Karjalaa, kartta osoittaa kuinka laajalle äärioikeistolainen toiminta on levinnyt.

Kova tavoite

Jalonen näkee Jyväskylän häiriköinnissä samoja piirteitä kuin aiemmissa, kansallissosialismia ihailevaan Suomen Vastarintaliikkeeseen (SVL) yhdistetyissä väkivallanteoissa.

– Liike ei käsittääkseni aiheuta suoranaista poliittista terrorismiuhkaa, mutta sen jäsenet pystyvät järjestelmällisiin väkivallantekoihin. Heillä on kova tavoite, ja he uskovat suoraan toimintaan.

Jalosesta on huolestuttavaa, jos syrjäytymisongelmaiset nuoret miehet päätyvät muiden tavoitteiden puuttuessa ääriliikkeiden huomaan ja ”sotkevat päänsä äärioikeistohöpinällä”.

– Ääriliikkeillä on tarjota syrjäytyneille yhteisö, toimitilat, propaganda ja toiminta kaduilla.

Jalonen uskoo, että nykytilanne johtaa siihen, että järjestyshäiriöt ja pahoinpitelyt lisääntyvät vastaisuudessa.

Verkko vetää

Äärioikeistolaisten liikkeiden aliarvioinnista varoittaa myös Ulkopoliittisessa instituutissa työskentelevä Teemu Sinkkonen.

Radikalismia tutkinut Sinkkonen toteaa Iltalehden hiljan ilmestyneessä Historia-erikoislehdessä, että ääriliikkeiden seurantaa vaikeuttaa muun muassa se, että niiden agitaattorit pysyttelevät yleensä syrjässä käytännön toiminnasta.

– Kuka tahansa voi kirjoittaa verkkoon ideoitaan, mutta usein juuri nämä kirjoittelijat eivät osallistu iskuihin, hän sanoo.

Toisinaan on vaikea määrittää, missä määrin ideologian ja retoriikan voidaan katsoa yllyttävän esimerkiksi rasistiseen toimintaan.

– Radikalismin tutkijana näen tietynlaisen retoriikan koventumisen esiasteena väkivaltaiseen toimintaan. Niissä tehdään paljon rajanvetoa meihin ja heihin, ystäviin ja vihollisiin. Luodaan stereotypioita ja saatetaan huonoon valoon kokonaisia ihmisjoukkoja. Välttämättä se ei johda väkivaltaiseen toimintaan, mutta valppaana täytyy olla, Sinkkonen toteaa.

Ääriliikehdinnän tulevaisuuden trendiksi nousee hänen mukaansa toiminnan siirtyminen entistä enemmän verkkoon.

Useita otettu kiinni

Poliisi on ottanut kiinni henkilöitä, joiden epäillään liittyvän puukotukseen kirjanesittelytilaisuudessa Jyväskylässä keskiviikkoiltana. Poliisin mukaan useita henkilöitä on kuulusteltu.

Poliisi ei kerro kiinni otettujen määrää tai muita tietoja heistä. Poliisin mukaan tieto kuulusteltujen määrästä voisi vaikeuttaa tapauksen selvittämistä.

Jyväskylän kaupunginkirjastossa pidetyssä tilaisuudessa esiteltiin kirjaa Äärioikeisto Suomessa. Paikalle saapui kolme henkilöä, joiden pääsyn tilaisuuteen järjestysmiehet estivät.

Yksi järjestyksenvalvojista sai puukosta selkään. Tunkeutumista yrittäneillä oli silminnäkijöiden mukaan useita teräaseita. Puukotetun vammat eivät ole vakavia.

Poliisi tutkii puukotusta rikosnimikkeellä törkeä pahoinpitely ja muuta kahakointia useampana pahoinpitelynä.

Esimerkiksi Keskisuomalaisen tietojen mukaan hyökkääjillä oli aseinaan myös pulloja. Pullon käyttäminen aseena ei kuitenkaan välttämättä täytä törkeän pahoinpitelyn kriteereitä, rikosnimike riippuu myös siitä, minkälaisia vammoja on aiheutettu.

Poliisilla ei ole käytössään videokuvaa, josta pystyttäisiin suoraan sanomaan, kuka on tehnyt mitäkin. Paikalla on ollut ihmisiä arvion mukaan muutamasta kahteenkymmeneen.

-Tilanne on ollut sekava, arvioi komisario Tuomo Korhonen Keski-Suomen poliisilaitokselta.

Useita iskuja Terveiset äärioikealta!

Suomen suurinta seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen tapahtumaa Helsinki Pridea vastaan hyökättiin vuonna 2010. Iskun tekijät altistivat kulkueeseen osallistuneet kyynelkaasulle ja paprikasumutteelle. Tekijöiden hallusta löytyi ääriliikkeisiin liittyviä tunnuksia.

Oulun yliopiston ylioppilaskunnan toimitiloihin tehtiin polttopulloisku vuonna 2010. Rakennuksen viereiseen aitaan oli lisäksi maalattu uhkausviesti. Polttopulloiskua pidettiin selkeänä viharikoksena. Ylioppilaskunta oli ottanut julkisesti kantaa syrjintää ja suvaitsemattomuutta vastaan.

Pispalan nykytaiteen keskus eli Hirvitalo joutui pippurisumuteiskun kohteeksi Tampereella vuonna 2011. Kaksi paikalla ollutta henkilöä sai sumutetta kasvoilleen.

Kolme luotiliivein varustautunutta miestä kävi kokoomuksen kansanedustajaehdokkaiden kimppuun kesken vuoden 2011 vaalitilaisuuden Oulun Rotuaarilla. Poliisi joutui käyttämään paprikasumutetta ja etälamautinta rettelöitsijöiden rauhoittamiseksi.

Vasemmistonuorten entinen puheenjohtaja Dan Koivulaakso sai kaasua kasvoilleen viime kesänä Oulussa North Pride -tapahtuman yhteydessä järjestetyssä keskustelutilaisuudessa. Yksi tilaisuuden aiheista oli äärioikeiston uhka. Kaasulle altistui kaikkiaan 30-40 henkilöä.

Joukko olutpulloin varustautuneita hulinoitsijoita häiritsi yleisöä viime syksyn kuntavaalien aikaan Raatihuoneen edustalla Tampereen keskustassa.

Kolmen miehen joukko pyrki väkivalloin keskiviikkona Jyväskylän kaupunginkirjaston luentosalissa järjestettyyn Äärioikeisto Suomessa -kirjan esittelytilaisuuteen. Varusteina miehillä oli luotiliivit, hitsauslasit, suojahanskat ja pulloja sisältänyt kassi. Kun miehiä estettiin menemästä saliin, ovimiestä iskettiin puukolla selkään. Yksi kirjan kirjoittajista on Dan Koivulaakso. Hän ei ollut tilaisuudessa läsnä. Poliisi selvittää tekijöiden motiivia.

Paula Javanainen