Suomesta lähdetty mukaan aseellisiin konflikteihin
Ilta-Sanomat
Tomi Auremaa

Utrikespolitiska institutets forskare Teemu Sinkkonen kommenterade i samband med terrorattacken i Nairobi i en intervju för Ilta-Sanomat 24.9. finländares deltagande i beväpnade konflikter.

 

Ulkopoliittisen instituutin terrorismin tutkija Teemu Sinkkosen mukaan Suomesta ollaan oltu mukana aseellisissa konflikteissa Somaliassa. – Tässä tullaan tietenkin rajanvetoon, että onko se terrorismia, osallistumista normaaleihin sotatoimiin tai humanitaarista toimintaa. Aina kyse ei ole radikalismista, Sinkkonen näkee. – Euroopassa on maahanmuuttajataustainen sukupolvi, joka voi radikalisoitua. He eivät ole välttämättä juurtuneet vielä tänne ja ovat kiinnostuneita kotimaansa tapahtumista. Osa saattaa rahoittaa toimintaa, jotkut jopa lähtevät aseellisten taisteluiden osapuoleksi.

Sinkkosen mukaan sadoilla suomalaisilla on tällä hetkellä jonkinlaisia, terroristisiksi luokiteltuja yhteyksiä. Niitä Suomen viranomaiset tarkkailevat koko ajan. Samaa kertoi sisäministeri Päivi Räsänen (kd) IS:lle keväällä.

Kovin yleistä terroristiseen toimintaan osallistuminen ei Suomessa ole. Täällä asuu noin 14000 somalitaustaista ihmistä ja viimeisen 20 vuoden aikana vain yksi tapaus on johtanut poliisitutkintaan. – Lait eivät ole aukottomia. Määrittely terrorismin ja jonkun muun välillä ei ole yksinkertaista.

Kenian-iskun tekijäksi ilmoittautunut al-Shabaab-järjestö toimi aikaisemmin lähes pelkästään Somalian rajojen sisällä. Sittemmin se on tiivistänyt yhteistyötään al-Quaidan kanssa, jonka toiminta on maailmanlaajuista. – Siinä on ollut pientä ristivetoa. Osa al-Shabaabin jäsenistä haluaisi toimia vain Somaliassa, mutta osa myös sen ulkopuolella. Nyt näyttää siltä, että tämä kansainvälinen puoli haluaa antaa vaikutelman, että tässä on mukana eri maiden kansalaisia myös Euroopasta. Siten he saavat iskulle suuremman huomion.

Sinkkosen mukaan on hyvin mahdollista, että jos mukana todella on suomalainen Ismael Galed, hän käyttää salanimeä. – Se on näissä hyvin tavallista. On silti mahdollista, että siellä joku suomalaistaustainen on mukana ollut, vahvistusta sille ei tosin ole saatu. – On tiedossa, että Somaliassa liikkuu täällä asuneita henkilöitä. Se ei meidän tietojen valossa yllätä, että jotkut myös taistelevat siellä.