Kaos väntar efter riggat val i Bangladesh
Hufvudstadsbladet
Janne Wass

Utrikespolitiska institutets äldre forskare Bart Gaens kommenterade i en intervju för Hufvudstadsbladet 5.1. parlamentsvalet i Bangladesh.

 

I praktiken ställer ett parti upp i Bangladeshs parlamentsval. De två senaste månaderna har kantats av kravaller och politiskt våld, men regeringen insisterar på att genomföra valet som om inget hade hänt.

– Demokratin är död! utropade oppositionsledaren Begum Khaleda Zia vid årsskiftet inför journalister som samlats utanför hennes hus i Bangladeshs huvudstad Dhaka.

Några andra som omringade huset var säkerhetsstyrkor, som försökte hindra henne från att tala till den folkmassa som under de gångna veckorna demonstrerat på gatorna. Under de senaste två månaderna har omkring 150 personer dödats i politiskt våld i landet, och dagens parlamentsval förväntas snarast förvärra situationen i ett av världens fattigaste länder.

I går inledde oppositionen en 48 timmar lång generalstrejk inför parlamentsvalet och ytterligare två personer miste livet i oroligheter. Vallokaler och fordon sattes i brand.

Den omedelbara utgången av valet är redan klar: det styrande partiet Awamiförbundet (AL) kommer att utgå med en överlägsen seger. Bangladesh är i praktiken en tvåpartistat, och det största oppositionspartiet, Nationalistpartiet (BNP), lett av Khaleda Zia, bojkottar valet. Ett parti som i det förra valet lyckades knipa 17 av de 300 parlamentsplatserna är islamistiska Jamaat e-Islam, men dess medverkan har förbjudits av landets Högsta domstol.

– Det finns inte stora utsikter för ett demokratiskt system efter valet. Valet är redan avgjort, och kan endast resultera i en autokratisk regering utan demokratisk legitimitet, säger Asienkännaren Bart Gaens vid Utrikespolitiska institutet i Finland.

Rivalitet i bakgrunden

Bangladeshs politik har i två decennier dominerats av två kvinnor: Khaleda Zia och sittande premiärministern Sheikh Hasina Wajed från AL. Båda två har varit premiärminister i två omgångar. Flera analytiker ser den personliga rivaliteten mellan dem som ett av de största hindren för en stabil politisk framtid i Bangladesh. Enligt BBC beror rivaliteten delvis på en dispyt om vem som var mer betydelsefull för Bangladeshs självständighetskamp, Hasinas far Sheikh Mujbur Rahman, eller Khaleds man, general Ziaur Rahman.

– Hasinas far var roten till självständighetsrörelsen. Awamiförbundet är starkare knutet till Indien, och i teorin sekulärt, uppger Gaens.

– BNP är närmare allierat med Pakistan och med islamistiska politiska partier. För AL representerar BNP de partier som motsatte sig självständigheten.

Traditionellt har premiärministern avgått före valet och lämnat över styret till en interimsregering för att garantera rättvisa val. Denna tradition har Sheikh Hasina detta år valt att frångå. Oppositionen ser detta som odemokratiskt och menar att AL skulle rigga valet. Det har lett till stora protester, som ytterligare ökat på grund av en specialtribunal som utreder krigsbrott under självständighetskriget 1971, där upp till 3 miljoner människor uppskattas ha mist livet och 200 000 kvinnor våldtagits.

Hittills har domarna nästan uteslutande fallit mot islamistiska Jamaat e-Islam, vars ledare avrättades under vintern. Fyra andra partitoppar är dödsdömda och vidare har Högsta domstolen slagit fast att partiets stadgar inte respekterar landets grundlag och att det därför inte kan ställa upp i valet.

EU kan få medlarroll

Oroligheterna späds ytterligare på av strejker och demonstrationer bland landets underbetalda textilarbetare, som kräver bättre arbetsförhållanden efter det katastrofala fabriksras som dödade 1 100 personer i fjol.

– Vi har redan sett allvarliga människorättskränkningar, våldsamt nedtryckta demonstrationer, och avrättningar efter de mycket tvivelaktiga krigsbrottsrättegångarna. Våldet och den politiska instabiliteten kommer att fortsätta tills man finner en gemensam plattform för att ordna rättvisa val, säger Gaens.

Han tror inte på en militärintervention, eftersom en sådan redan prövades 2007, utan resultat. Men omvärlden kommer antagligen att reagera på valet. De internationella valobservatörerna har inte åkt till Bangladesh, eftersom man redan nu ser valet som ogiltigt. Det är möjligt att det internationella samfundet tar till straffåtgärder, menar Gaens. Bland annat kommer EU att pressas för att återta det färska beslutet om att exkludera Bangladesh från WTO:s tariffavtal.

– EU är en betydande importör av textil från Bangladesh, och ekonomiska sanktioner skulle slå hårt mot landets ekonomi. Men frågan är om sanktioner inte skulle skada folket, snarare än regeringen. Det är möjligt att Europa i stället kommer att ha mer av en medlarroll.

Parlamentsval Bangladesh

Fakta:

Släkter konkurrerar

• 1947 avslutades det brittiska kolonialväldet över det som i dag är Indien, Pakistan och Bangladesh. Pakistan och Bangladesh var mellan 1947 och 1971 en och samma stat, Väst- och Östpakistan.

• 1971 utropade Östpakistan självständighet, och krig utbröt mellan Västpakistan och Östpakistan. Med Indiens stöd segrade Östpakistan och blev självständigt som Bangladesh.

• Sedan 1971 har i princip två släkter tävlat om makten, bundna till partierna Awamiförbundet och BNP. Undantaget var ett militärstyre 1982 – 1990.

• Awamiförbundet leds i dag av dottern till en president, och BNP av änkan till en annan president. Awamiförbundet är sekulärt, medan BNP kämpat för att införa islam i lagstiftningen.

Citat:

”Vi har redan sett allvarliga männi­skorättskränkningar, våldsamt nedtryckta demonstrationer, och avrättningar efter de mycket tvivelaktiga krigsbrottsrättegångarna.”Bart Gaens