Kiina lopetti mykkäkoulun
Keskisuomalainen
Henrik Suni

JAPANIN MAANJÄRISTYS


Kiina monien muiden maiden ohella aloitti alkuviikosta avustuslennot maanjäristyksen ja tsunamin runtelemaan Japaniin.Kiina oli jo välittömästi perjantaisen maanjäristyksen jälkeen lähettänyt maahan viisitoistahenkisen avustusryhmän, ja nyt avustuslennoille pakattiin vilttejä, telttoja ja hätävalaisimia.


Keskiviikkona Kiina lupasi Japanille 10 000 tonnia dieseliä ja 10 000 tonnia bensiiniä polttoainepulan helpottamiseksi.


Kädenojennus katastrofituhojen keskelle oli ensimmäinen virallinen sananvaihto maiden välillä kuukausiin. Keskinäiset suhteet ovat jo vuosia olleet koleat, mutta viime syksynä ne tulehtuivat kylmimmiksi pitkään aikaan. Japanin rannikkovartiosto pidätti tuolloin kiistellyllä merialueella törmäilleen kiinalaisen kalastusaluksen kapteenin.


Pidätyksen seurauksena Kiina katkaisi kaikki ministeri- ja maakuntatason yhteydet Japaniin.


Viime perjantaina Kiinan pääministeri Wen Jiabao ilmaisi kuitenkin nopeasti sympatiansa Japanille ja lisäsi, että maanjäristysten tuhot ovat tuttuja myös Kiinalle. Vuonna 2008 maanjäristys tappoi Kiinassa Sichuanin maakunnassa yli 80000 ihmistä. Tuolloin Japani oli mukana ihmisten etsinnöissä, mutta avustusryhmän palattua Japaniin välit viilenivät taas nopeasti.


Ulkopoliittisen instituutin tutkijan Mikael Mattlinin mukaan Kiinan eleessä on pitkälti kyse symboliikasta.


–Näyttäisi tietysti todella huonolta, jos Kiina ei tarjoaisi apuaan. Kiinan globaali rooli on kehittynyt paljon, ja sekin näkyy vahvempana halukkuutena osallistua avustustöihin, Mattlin sanoo.


Ehkä vain tilapäistä


Kiinalla on kuitenkin vahvat taloudelliset intessit Japanissa. Kiinan ministeriön vuosikatsauksen mukaan Kiina on tällä hetkellä Japanin suurin kauppakumppani, suurin vientikohde ja suurin tuonnin lähde. Japani tuottaa paljon elektronisia komponentteja, joita viedään ulkomaisiin tehtaisiin.


Mattlin uskoo, että kädenojennuksella mennään ainakin jonkun aikaa eteenpäin, mutta välit saattavat hyvinkin kiristyä taas myöhemmin.


–En tahdo vähätellä tukipaketin merkitystä, mutta Kiinan lupaama 4,6 miljoonan dollarin apu ei ole poikkeuksellisen suuri. Paljon suurempiakin avuntarjouksia on katastrofien yhteydessä tehty, Mattlin muistuttaa.


 Nationalistit äänessä


Katastrofin seurauksena Kiinassa nosti ääntään myös suhteellisen pieni äärinationalistien joukko. Internetin keskustelupalstat täyttyivät nopeasti halveksivista kirjoituksista, joissa sekä iloittiin Japania kohdanneesta tuhosta että harmiteltiin sen jääneen liian pieneksi.


Vihakirjoituksissa päästiin useimmiten takaisin toisen maailmansodan kaunoihin, joista foorumeilla muisteltiin eritoten Nanjingin verilöylyä. Japanin joukot tappoivat tuolloin kaupungissa yli 300000 kiinalaista.


Mattlin ei kuitenkaan näe tällaista liikehdintää Kiinassa merkittävänä.


–Lähinnä se on tietty nuorten miesten joukko, joka on aktiivinen vain internetissä. Sen pidemmälle vaikutukset tuskin leviävät.